Ucrainenii merg duminica la urne in cadrul primului tur al alegerilor prezidentiale care se anunta unul imprevizibil, cu un actor de comedie fara experienta politica in fruntea sondajelor si cu provocari colosale pentru o tara in razboi si afectata de dificultati economice grave, relateaza AFP.

In primul tur al alegerilor prezidentiale de duminica din Ucraina se vor confrunta 39 de candidati, dintre care favoritii in sondaje sunt: actorul de comedie Volodimir Zelenski, care detine 25% din intentiile de vot si care ii devanseaza pe ceilalti doi favoriti, actualul sef de stat Petro Porosenko si fostul premier Iulia Timosenko, conform Agerpres.ro.

Zelenski a fost deja ''presedinte'',... in seria de televiziune ''Slujitorul poporului'', unde joaca rolul unui profesor de istorie ajuns subit in fruntea statului.

In varsta de 41 de ani, Zelenski s-a impus ca favorit in sondaje. La fiecare sondaj, el ii devanseaza cu putin pe adversarii sai intr-un context de nemultumire a ucrainenilor in legatura cu elitele lor, considerate corupte si ineficiente.

Partizanii sai vad in el un balon de oxigen pentru politica ucraineana, in timp de detractorii sai denunta un program confuz si o lipsa de experienta periculoase pentru o tara aflata in razboi.

Iulia Timosenko (58 de ani) este o figura neobosita a politicii ucrainene de aproape 20 de ani. Ea s-a ilustrat mai ales in timpul Revolutiei Portocalii din 2004, care i-a propulsat pentru prima data pe prooccidentali la putere la Kiev. Sefa de guvern in 2005, apoi din 2007 pana in 2010, dna Timosenko a pierdut in cele din urma alegerile prezidentiale in acelasi an, castigate de Viktor Ianukovici, destituit patru ani mai tarziu dupa o revolta populara prooccidentala la Kiev.

Sustinatorii sai ii lauda fermitatea si experienta, iar detractorii sai denunta discursul ei populist si o acuza ca are legaturi secrete cu Kremlinul.

Petro Porosenko (53 de ani), un bogat om de afaceri care a facut avere din produse de cofetarie, a fost ales presedinte in 2014 dupa ce predecesorul sau a fugit in Rusia. El promitea atunci ca va combate coruptia omniprezenta si ca va pune capat rapid conflictului armat care tocmai izbucnise in estul tarii.

Cinci ani mai tarziu, detractorii sai au denuntat esecul promisiunilor sale, cu toate ca poate sa se laude ca a intarit legaturile Ucrainei cu occidentalii. Dar tara sa ramane prada unui razboi care a facut aproape 13.000 de morti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri