Noile reglementari aseaza pe picior de egalitate investitorii straini si cei interni, cand cumpara actiuni la o banca ruseasca. Atat investitorii straini cat si cei rusi trebuie sa informeze autoritatile de reglementare daca achizitioneaza un pachet de actiuni peste 1% si sa obtina permisiunea acestora daca vor sa construiasca un pachet de actiuni de peste 20%.

Legile rusesti intra in vigoare dupa ce sunt promulgate de presedintele Rusiei si sunt publicate in presa ruseasca. Prima editie de anul acesta a ziarului oficial al guvernului, Rossiiskaya Gazeta, va fi publicata miercuri, dupa vacanta de Anul Nou.

Reglementarile incheie practica vanzarii acelor titluri cunoscute ca actiuni "binecuvantate", pe care banca centrala permite sa le cumpere investitorii straini si vor aduce bancile rusesti in atentia unui cerc mai alrg de investitori institutionali.

Amendamentele batatoresc calea pentru o emisiune de actiuni in valoare de 7,6 miliarde dolari la cea mai mare banca din Rusia, Sberbank, detinuta de stat si pentru o oferta publica initiala a bancii rivale VTB, in valoare de 4 miliarde dolari.

Putin a semnat mai demult o lege prin care permite VTB sa micsoreze partea detinuta de guvern la 50% plus o actiune, de la participatia actuala de 99,9% si a trecut-o pe lista "intreprinderilor strategice". Sberbank si VTB au nevoie de un plasament de capital de succes, ca sa majoreze capitalul necesar mentinerii ratelor de crestere.

Strainii detineau integral 48 de banci rusesti, pana la 1 iulie 2006, iar totalul actiunilor detinute de nerezidenti rusi la banci rusesti este de 12,92%, potrivit statisticilor bancii centrale.