Pretul petrolului a alunecat cu 1,2%, sub 55 dolari/baril, amenintand repetarea scaderii din sedinta trecuta de tranzactionare, din cauza vremii blande si repozitionarii fonurilor de investitii, care au coborat preturile la cea mai mica valoare din ultimele 19 luni.

Statisticile americane, care vor fi publicate mai tarziu, se asteapta sa arate noi cresteri ale rezervelor americane de combustibil termic, fapt care ar putea sa determine o noua scadere a preturilor inspre cotatia minima de marti de 53,88 dolari/baril.

Pretul petrolului a fost oarecum sustinut de disputa comerciala intre Rusia si Belarus, care a dus la oprirea furnizarii de petrol printr-una dintre cele mai mari conducte din lume.

Petrolul brut tranzactionat pe piata americana a pierdut 66 centi si a fost cotat la valoarea de 54,98 dolari/baril, pana la 11:49, ora Romaniei, dupa ce a pierdut 45 de centi in timpul sedintei de tranzactionare de marti, informeaza NewsIn. Piata si-a revenit marti dintr-o cadere de peste doi dolari. Petrolul Brent a pierdut 56 centi, la valoarea de 54,62 dolari/baril.

Preturile au pierdut 9% luna aceasta, din cauza conditiilor meteorologice foarte favorabile de pe piata americana, cea mai mare piata energetica a lumii si din cauza unei mari vanzari de bunuri facute de investitorii care se tem ca e posibil ca piata sa fi depasit punctul sau de maxim.

Analistii de la Merrill Lynch estimeaza ca "vremea calda de iarna din lume" a redus cererea de petrol in tarile industrializate membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) cu 300.000 barili pe zi, in decembrie 2006 si e probabil sa scada cererea de petrol pe ianuarie 2007 cu 600.000 barili pe zi.

"In prima jumatate a iernii, cererea totala de combustibil a tarilor membre OECD ar putea sa scada cu aproape 38 milioane de barili, fata de cantitatea obisnuita", au spus reprezentantii Merrill Lynch, intr-un studiu.

Banca a pastrat previziunile sale pentru pretul american al petrolului, la 58 de dolari/baril, in medie, desi au recunoscut ca iarna blanda ar putea crea niste riscuri de scadere.

Analistii spun si ca anumite fonduri de investitii, care au fost autorii partiali ai preturilor record de 78,40 dolari/baril, in 2006, isi schimba pozitiile. "Oamenii au urmarit tendinta preturilor petrolului, dar elemenetele de baza sunt mai slabe anul acesta si ei va trebui sa caute alte oportunitati", a spus Tetsu Emori, strateg sef la Mitsui Bussan Futures.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri