Fondurile private de investitii sunt din ce in ce mai interesate de grupul indian de telefonie Hutchinson Essar, dupa ce i-a crescut substantial valoarea de piata, a anuntat miercuri cotidianul Financial Times, citat de NewsIn. Grupul britanic de telecomunicatii Vodafone Group Plc, rivalul indian Reliance Communications, si grupul Hinduja (tot din India) si Essar sunt toate interesate de achizitionarea participatiei detinute de Hutchinson Telecom la compania indina de telefonie Hutchison Essar.

Interesul pentru aceasta companie a crecut semnificativ, iar lupta pentru cumpararea actiunilor se da la sume de 18-20 de miliarde de dolari. in cursul anului trecut, compania Hutchison Essar a fost evaluata la 10 miliarde de dolari, potrivit Financial Times. Cotidianul a enumerat printre fondurile interesate de participarea la aceasta achizitie grupurile Blackstone, Kohlberg KravisRoberts, Carlyle si Texas Pacific Group, acestea urmand a participa la licitatie alaturi de grupul indian Reliance.

Grupul HutchisonTelecommunications International are o participatie formala de 67%. Unui alt potential actor interesat de achizitionarea acestei participatii, grupul Reliance Communications Ltd, i-a fost interzis accesul la documentele grupului de telefonie Hutchinson Essar, a adaugat Financial Times.

Vodafone detine deja un pachet de actiuni (10%) la operatorul indian Bharti Airtel, a carei valoare de piata este de 25,7 miliarde de dolari. Legislatia indiana prevede ca o companie straina nu poate detine mai mult de 74% din actiunile unei companii autohtone, motiv pentru care Vodafone va trebui sa o listeze la bursa sau sa incheie un partenerial cu o companie locala pentru 26% din actiuni, in cazul in care va prelua Hutchison Essar.

Daca va reusi acesta achizitie operatorul britanic va prelua controlul asupra unui jucator cheie pe piata cu cea mai mare crestere dar si cel mai mare potential la nivel mondial.

In ciuda incetarii operatiunilor pe mai multe piete, Arun Sarin, CEO Vodafone declarase, in noiembrie 2006, ca este interesat de achizitii selective, analistii fiind de parere ca aceste achizitii vor avea loc pe piatele emergente, in incercarea de a compensa ritmul lent de crestere al veniturilor de pe pietele europene saturate.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Abris preia Dentotal Protect, lider de distributie in produse dentare