Zeci de mii de persoane sunt asteptate sa participe sambata la marsuri de protest ce vor fi organizate in mai multe orase din Germania precum Munchen, Koln, Frankfurt si Berlin fata de cresterea agresiva a chiriilor, informeaza AFP si DPA.

Potrivit unui studiu recent realizat de firma de consultanta imobiliara CBRE Berlin si banca germana Berlin Hyp AG, pretul mediu al unei chirii in Berlin a trecut de 10 euro pe metru patrat pe luna, conform Agerpres.ro.

Problema cresterii chiriilor este cea mai acuta in capitala Berlin, unde chiriile s-au dublat in ultimul deceniu, in conditiile in care o piata muncii infloritoare a atras un aflux de muncitori, ceea ce a pus presiuni asupra pietei imobiliare. In consecinta, la Berlin ar urma sa se stranga cel mai mare numar de manifestanti pentru a critica activitatea unor companii precum Deutsche Wohnen si Vonovia, care au cumparat mii de cladiri, profitand de preturile mai scazute decat in alte capitale europene.

"Stim cine este noul proprietar. Este o companie care detine peste 1.500 de apartamente si care cumpara si vine cu banii investitorilor, care in mod natural vor sa beneficieze de cele mai mari randamente posibile", a explicat Hans von Maydell, un pensionar de 75 de ani care la inceputul acestui an si-a schimbat proprietarul pentru prima in cei 45 de ani in care a trait in imobilul sau din strada Hasenheide. Hans von Maydell se teme ca si lui i se va intampla ceea ce au patit mii de alti berlinezi, o reziliere a contractului de inchiriere, urmata de o renovare de amploare si de o repunere pe piata dar la o chirie considerabil marita.

Din cele aproximativ doua milioane de apartamente cu chirie din Berlin, societatea Deutsche Wohnen detine 115.000 de apartamente iar Vonovia detine 44.000 de apartamente.

In 2018, Vonovia a majorat pretul mediu al chiriei cu 4,2%. Aceasta evolutie a preturilor este stimulata de popularitatea marilor orase din Germania, unde atat germanii cat si europenii vin sa se instaleze cu zecile de mii in fiecare an fara ca oferta de noi locuinte sa urmareasca cererea.

"De cinci ani, avem o crestere a constructiilor de noi locuinte, insa aceasta nu acopera deficitul deoarece sunt construite prea putine locuinte sociale si locuinte cu preturi accesibile" explica Ulrich Ropertz, purtatorul de cuvant al Asociatiei locatarilor germani. In plus, acesta sustine ca societatile imobiliare precum Vonovia sau Deutsche Wohnen beneficiaza de o "influenta politica la scara nationala" care le permite sa blocheze adoptarea unor masuri adecvate pentru a tine sub control chiriile.

In replica, a fost demarata o campanie pentru a obliga Primaria Berlinului sa exproprieze societatile imobiliare care detin peste 3.000 de locuinte, explica Rouzbeh Taheri, purtatorul de cuvant al acestei initiative. Petitia sa trebuie sa colecteze suficiente semnaturi, mai intai 20.000 apoi 170.000, pentru convocarea unui referendum la nivel local. "Este vorba de a trimite un semnal cu privire la directia in care orasul vrea sa mearga. Si de asemenea sa trimitem un semnal speculatorilor in care sa le spunem: capitalul vostru nu este in siguranta in Berlin " a spus Taheri.

Insa acest proiect este "complet absurd" in opinia economistului Harald Simons, potrivit caruia 70% din totalul apartamentelor cu chirie din Germania sunt detinute de mici proprietari care detin intre doua si 20 de apartamente. Prin atacul declansat impotriva unor societati precum Vonovia si Deutsche Wohnen "aproximativ 5% din chiriasii din Berlin nu vor mai plati chirii mari in timp ce restul vor plati la fel de mult" precizeaza Harald Simons.

Ramane optiunea cumpararii de locuinte de catre municipalitatea din Berlin, insa in contribuabilii ar avea de platit o nota de plata uriasa, estimata de autoritatile din Berlin la 36 de miliarde euro. "Atunci cand oamenii vor vedea de cate miliarde este vorba, vor vedea lucrurile altfel" a subliniat primarul Berlinului, Michael Mueller.

Potrivit datelor Eurostat, jumatate dintre germani sunt chiriasi. In timp ce in Romania aproximativ 96% dintre persoane locuiesc in apartamente sau case proprietate personala, cel mai mare procent din UE, in Germania proportia este de 51,7%.

Sursa foto: By Patino / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri