Perdelele care separa paturile pacientilor din spitale sunt pline de microbi rezistenti la antibiotice, arata un studiu al Universitatii din Michigan. "Este o problema la nivel global", atrage atentia unul din autorii studiului.

Perdelele din spitale, mai ales cele care separa paturile, ameninta sanatatea pacientilor, din cauza faptului ca sunt purtatoare de bacterii rezistente la antibiotice, care pot fi transferate pe alte obiecte si catre alti oameni internati.

"Acesti agenti patogeni care se afla pe perdele pot supravietui timp indelungat si au posibilitatea de a se transfera pe alte suprafete si la pacienti", a declarat Lona Mody, co-autor al studiului, medic si cercetator la Universitatea din Michigan.

"Deoarece perdelele sunt folosite in intreaga lume, putem vorbi despre o problema la nivel global", a completat aceasta, scrie The Guardian.

Expertii sunt de parere ca trebuie luata in serios posibilitatea contaminarii intre pacienti din astfel de surse. Materialele textile folosite in domeniul medical nu s-au aflat in atentia cercetatorilor. Cand vine vorba de perdele, sunt putine indrumari in ceea ce priveste buna igiena a acestora.

"Perdelele sunt deseori atinse de diferite persoane inainte ca pacientul sa fie examinat. Pacientii insisi ating cortina in momentul in care intra sau ies din acel spatiu destinat controlului medical", se precizeaza in studiu.

Rezultatele studiului intreprins de Mody si colegii ei, care in scurt timp vor fi publicate intr-un jurnal medical, vor fi prezentate in cadrul Congresului European de Microbiologie si Boli Infectioase.

Cercetatorii au prelevat peste 1.500 de mostre din 6 centre de ingrijire medicala din Michigan. Au fost analizate perdele din 625 de camere, din momentul in care un pacient a fost internat, apoi periodic, pana la 6 luni in cazul unor internari prelungite. Probele au fost luate de la marginea perdelelor, locul in care sunt cel mai frecvent atinse.

Rezultatele au aratat ca 22% din aceste probe au iesit pozitive pentru bacteriile rezistente la medicamente, iar 14% dintre mostre au aratat prezenta enterococilor rezistenti la vancomicina. In plus, peste 6% - bacterii Gram negative rezistente, aproape 5% - stafilococ auriu rezistent la meticilina, bacterii potential mortale.

In 16% din cazuri, pacientii erau purtatorii acelorasi bacterii detectate pe perdelele din camerele lor de spital.

Lona Mody sustine ca spitalele trebuie sa se ingrijeasca de curatarea regulata a perdelelor si ca lucratorii din domeniul sanatatii trebuie sa respecte practicile de igiena a mainilor. Ea a sugerat si alte solutii posibile, precum un design nou al perdelelor care sa contina manere detasabile.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri