Oamenii de stiinta de la Universitatea din Tel Aviv au reusit sa printeze prima inima 3-D din lume, plina cu celule, vase sangvine, ventricule si camere, a tinut sa precizeze Tal Dvir, coordonatorul acestui studiu, transmite Haaretz.

Intregul proces a avut loc luni, proiectul fiind condus de oamenii de stiinta Tal Dvir, doctorul Assaf Shapira, ambii profesori la Universitatea din Tel Aviv, si Nadav Noor, student doctoral in Stiinta Avansata, scrie G4Media.

Pana in acest moment, potrivit universitatii israeliene, oamenii de stiinta au reusit sa printeze cu succes doar tesuturi simple, lipsite de vase sangvine. Profesorul Dvir a subliniat importanta unei inimi obtinute cu celule si material biologic al pacientului, o tehnica utilizata pentru a elimina riscul de respingere a grefei.

Inima prezentata de cercetatorii israelieni, pe care jurnalistii au putut sa o vada in timpul unui proces de printare ce a durat aproximativ trei ore, are marimea unei inimi de iepure sau a unei cirese.

„Inimile umane, mai mari, necesita aceeasi tehnologie”, a explicat profesorul Tal Dvir.

Citeste si:
Sondaj Atu Tech: 80% dintre romani nu au sisteme de securitate acasa
Sondaj Atu Tech: peste 80%...

Urmatoarea etapa pentru cercetatori va consta in „cultivarea” unor inimi printate in laborator si „educarea lor” pentru ca ele sa se comporte ca o inima naturala.

Starea actuala a acestei inimi primitive poate fi comparata cu aceea a inimii unui embrion. „Celulele trebuie sa isi formeze abilitatea de pompare; ele pot in prezent sa se contracte, insa avem nevoie ca ele sa lucreze impreuna”, a explicat coordonatorul cercetarii.

Pentru a putea urmari acest video te rugam sa accepti plasarea de cookie-uri de marketing. Accepta toate cookie-urile.

Dupa ce vor realiza acest obiectiv, oamenii de stiinta intentioneaza sa transplanteze inimile astfel obtinute in animale de talie mica, precum iepuri si sobolani, pentru a testa functionarea acestora.

„Poate ca peste 10 ani vor exista imprimante de organe in cele mai bune spitale din lumea intreaga, iar aceste proceduri vor fi realizate in mod obisnuit”, a mai spus profesorul Tal Dvir.

Citeste si:
VIDEO Scene socante intr-un spital din tara: "Vrei sa te omor eu?"
VIDEO Scene socante intr-un...

Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat in 2018 ca boala arteriala coronariana (cardiopatie ischemica) si accidentul vascular cerebral reprezinta cele mai mortale maladii din lume.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Fantana arteziana in fata unui spital, construita din taxa de parcare