Administratia presedintelui Donald Trump pregateste o reforma radicala a sistemului de imigratie din Statele Unite, in contextul situatiei dificile de la granita de sud a SUA, unde zeci de mii de persoane continua sa soseasca si sa solicite azil pe teritoriul american. Casa Alba ar putea renunta, de asemenea, la “Loteria Vizelor”.

Anuntul a fost facut luni de catre purtatoarea de cuvant a Casei Albe, Sarah Sanders, in contextul unor declaratii similare facute cu o zi inainte de catre presedintele Trump. Deocamdata, nu au fost oferite niciun fel de detalii despre planul de imigratie, despre care se stie doar ca va fi bazat pe sistemul de merit, asa cum doreste liderul republican, scrie G4Media.ro.

Printre posibilele modificari se numara si renuntarea la programul de imigrare „Diversity Visa,” administrat de Departamentul de Stat (asa-numita Loterie a Vizelor), eliminarea dreptului automata la cetatenia americana celor nascuti in SUA din parinti care nu detin cetatenia americana, precum si eliminarea oricarei forme de amnistie pentru cei aflati in mod ilegal in Statele Unite.

Sanders a afirmat pentru emisiunea „Fox and Friends” de la postul de televiziune FoxNews ca planurile pentru „un sistem de imigrare bazat pe merit” vor fi probabil lansate in urmatoarele cateva saptamani, fara insa sa ofere informatii suplimentare. Purtatoarea de cuvant a Casei Albe a cerut insa Congresului sa ajute la rezolvarea unor probleme mai stringente, in special la frontiera cu Mexicul: „Granita este complet sparta. Vedem asta din ce in ce mai mult in fiecare zi. Exista o adevarata criza umanitara la frontiera care trebuie rezolvata. Avem copii care vin in numar record, minori neinsotiti. Numarul acestora a explodat. Este inuman ceea ce se intampla.”

Cat priveste detaliile, Sanders nu a oferit informatii, marginandu-se sa afirme: „Suntem in curs de a gasi toate detaliile cu privire la modul in care sistemul ar functiona. Prioritatile noastre sunt sa ne asiguram ca aceasta se face in siguranta si rapid.”

Ginerele presedintelui, Jared Kushner, care este si consilier la Casa Alba, a declarat martea trecuta ca va prezenta o propunere de revizuire a sistemului de imigratie in aceasta saptamana, dar nu este clar daca el s-a referit la acelasi plan de imigratie bazat pe merit despre care a vorbit Sarah Sanders. „Este foarte, foarte complicat, dar este o problema foarte interesanta si, daca o putem rezolva, cred ca este o componenta critica a avantajului competitiv pe termen lung al Americii,” a afirmat Kushner saptamana trecuta, referindu-se la situatia imigratiei si la posibilitatea de a gasi o solutie bipartizana acestui subiect.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri