"Ce se intampla cand oamenii trebuie sa scoata bani din buzunar pentru serviciile de sanatate?" - este o intrebare la care incearca sa raspunda un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, lansat luna trecuta. Raportul reuneste pentru prima data date privind dificultatile financiare si nevoile nesatisfacute ale oamenilor.

Documentul lansat de OMS a aratat ca, la nivel global, exista oameni care se confrunta cu bariere in calea accesului la servicii de sanatate, fiind o problema chiar si in tarile cele mai bogate din Europa. Oamenii fie renunta la tratamente din cauza costurilor implicate, fie platesc bani din propriul buzunar si intampina, astfel, dificultati financiare.

Studiul a fost realizat pe baza contributiilor expertilor nationali din 24 de tari si relateaza urmatoarele date:

  • intre 1% si 9% din gospodariile din Europa sunt impinse spre saracie dupa efectuarea acestor plati "din buzunar"
  • intre 1% si 17% din gospodarii inregistreaza cheltuieli majore cu sanatatea - in asa fel incat nu isi mai permit satisfacerea altor nevoi de baza, cum ar fi alimentatia, incalzirea locuintei
  • cheltuielile de sanatate cu consecinte majore se regasesc, in mod constant, in randul celor mai saraci 20% dintre oameni
  • cheltuielile de sanatate cu consecinte majore sunt determinate, in principal, de platile "din buzunar" pentru medicamentele din ambulatoriu.

Raportul reuneste pentru prima data date privind dificultatile financiare si nevoile nesatisfacute ale oamenilor. Informatiile furnizate arata ca ponderea persoanelor care au renuntat la serviciile medicale necesare, aici fiind incluse si medicamentele prescrise de medici, este mai ridicata in tarile in care protectia financiara este slaba. Platile de acest tip, "din buzunar" submineaza progresul unei tari pentru acoperirea universala a domeniului sanatatii.

„Este inacceptabil ca o persoana, astazi, sa fie impinsa spre saracie prin faptul ca trebuie sa plateasca pentru tratamentul de care are nevoie”, declara dr. Zsuzsanna Jakab, director regional al OMS pentru Europa. „Europa are o puternica istorie de recunoastere a dreptului la sanatate, cu acces egal pentru toti.”

Potrivit unui raport din 2017, cheltuielile medicale "din buzunar" inregistrate in Romania reprezinta 21,3% din cheltuielile totale pentru sanatate, cifra in crestere de la 18,5% cat era in 2005. Cea mai mare pondere a cheltuielilor medicale "din buzunar" este dedicata produselor farmaceutice (70,8 % vs. 44,2 % in UE).

Platile "din buzunar" in Romania includ co-plati si plati directe pentru serviciile care nu sunt acoperite prin asigurarile sociale de sanatate, dar si plati neoficiale. Cu toate acestea, potrivit sursei citate, numai 1,7 % din consumul final al gospodariilor este cheltuit pe plati "din buzunar" pentru asistenta medicala, sub media UE (2,3 %).

Potrivit dr. Sarah Thomson, specialist in finantarea sanatatii la Oficiul OMS din Barcelona si autorul principal al raportului, tarile care se confrunta cu o protectie financiara slaba isi pot reprograma politicile de coplata cu scopul de a imbunatati protectia persoanelor sarace, dar si a utilizatorilor obisnuiti ai serviciilor de sanatate.

"Un prim pas esential este de a introduce scutiri de la coplata pentru persoanele care beneficiaza de beneficii sociale – un grup care este deosebit de vulnerabil, dar relativ usor de identificat”, spune acesta.

Cu toate acestea, Thomson atrage atentia ca in anumite tari care intra in aceasta categorie este putin probabil sa se realizeze progrese semnificative fara o investitie publica suplimentara pentru cresterea numarului de medicamente din pachetul de beneficii. In plus, cu o investitie considerabila, tarile pot extinde exonerarile de la coplata catre persoanele vulnerabile.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri