Recenta criza petrolului a dovedit ca, in pofida imenselor rezerve de hidrocarburi ale Rusiei si apetitului pentru energie al Europei si Asiei, pozitia Moscovei de superputere energetica este amenintata.
De trei ori in mai putin de un an, Moscova si-a atras critici aspre de la partenerii sai europeni: la grava criza a gazului cu Ucraina in ianuarie 2006, o a doua cu Belarusul in decembrie si saptamana aceasta, dupa un conflict petrolier cu Minskul care a determinat intreruperea livrarilor de petrol catre Europa.

Joi, Agentia Internationala pentru Energie (AIE) califica intreruperea livrarilor de petrol drept "un incident grav" si cerea Moscovei sa traga concluzii pentru a preveni repetarea sa, informeaza NewsIn. Din punctul de vedere al analistilor, frecventa acestor incidente este legata mai ales de incapacitatea Rusiei, primul producator de gaz si al doilea exportator de petrol din lume, de a intretine relatii normale cu vecinii sai din fosta URSS.

"Problema Rusiei este ca Ucraina este o tara-cheie, prin care tranziteaza gazul exportat, asa cum Belarusul este tara de tranzit pentru petrolul exportat" in Europa, rezuma Andrei Gromadin, analist la banca MDM. "Lipsesc infrastructurile pentru a evita aceste tari cu probleme", adauga el.

Stephen O'Sullivan, analist la banca UFG, se vrea optimist si da asigurari ca europenii si rusii vor invata sa traiasca in incertitudine, din punct de vedere energetic. "Rusia le-a reamintit din nou europenilor ca exista un risc in ceea ce priveste livrarile sale de gaz si petrol. Are aceasta vreo importanta? Nu. Oricum nu cred ca UE va raspunde in mod coordonat, pentru ca fiecare membru are interesele sale", apreciaza el.

Daca europenii critica fiabilitatea Moscovei si isi fac griji in legatura cu dependenta lor de Rusia, Kremlinul are mainile legate in egala masura, piata europeana ramanand pentru moment singura destinatie a gazului si petrolului din Siberia, adauga el. Pe frontul estic si in ciuda apetitului energetic al Chinei si Japoniei, giganticele proiecte rusesti sunt in stadiu incipient. Pe de alta parte, pe termen scurt si mediu, este imposibila gasirea unor alternative pentru rutele actuale ale exporturilor de hidrocarburi, subliniaza de asemenea O'Sullivan.

Dincolo de criticile reciproce, aceste crize demonstreaza limitele discursurile repetate despre dorinta unei apropieri si unui parteneriat strans intre gigantul rus si UE, cand vine vorba despre sectoarele energetice. Este de ajuns sa se aduca in discutie intrarea europenilor in sectorul gazului rusesc, "inima economiei ruse" potrivit lui Vladimir Putin, sau invers - participarea rusilor la gigantul aeronautic european EADS, pentru ca Cei 27 si Kremlinul sa revina la un discurs in care se amesteca teama si sfidarea.

Politica agresiva a Kremlinului de a prelua controlul asupra zacamintelor din Extremul Orient rus, in special pe insula Sahalin, vandute la preturi derizorii in anii '90, pune de asemenea la grea incercare nervii investitorilor occidentali si japonezi.

Din punctul de vedere ale Masei Lipman, de la Centrul Carnegie din Moscova, dincolo de consideratiile tehnice si structurale, abordarea economica a Rusiei va ramane prizoniera intrigilor de pe culoarele Kremlinului. "Partea rusa a decis ca isi permite consecinte negative, inclusiv o pierdere a increderii occidentalilor", explica Lipman, apreciind ca "prioritatile interne" conteaza mai mult pentru presedintia rusa si ca "acest lucru nu se va schimba".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri