Un comitet parlamentar polonez a votat in favoarea suspendarii lucrarilor privind propunerea de modificare a statutului bancii centrale, astfel incat institutia bancara sa fie responsabila in mod egal pentru inflatie si pentru cresterea economica.

Propunerea a atras criticile vehemente ale analistilor, care o vad ca pe un atac la independenta bancii si o violare a constitutiei poloneze, care sustine ca datoria principala a bancii centrale a Poloniei este asigurarea stabilitatii preturilor si protectia zlotului, informeaza NewsIn. Expertii juridici spun ca propunerea, inaintata de unul dintre partenerii minori din coalitia tripartita, contravine si cu legislatia Uniunii Europene.

"Comitetul a vazut schimbarea propusa ca neacceptabila din punct de vedere legal", a declarat pentru Reuters seful comitetului legislativ al parlamentului polonez, Wojciech Szarama.

Propunerea, inaintata prima data acum mai mult de un an de partidul de stanga denumit de "Autoaparare", a revenit in atentie, deoarece conservatorii de la guvernare vor sa isi pastreze loialitatea partenerilor de coalitie, inainte de votul pentru confirmarea noului guvernator al bancii centrale, Slawomir Skrzypek.

Guvernul condus de conservatori acuza banca centrala ca a impiedicat cresterea economica prin combaterea prea activa a inflatiei si a obtinut, miercuri, aprobarea parlamentului pentru inlocuirea lui Leszek Balcerowicz, avocat al inaspririi politicii monetare, cu Skrzypek.

Reluarea lucrarilor la proiectul de lege a parut o concesie a conservatorilor facuta pentru obtinerea sustinerii partidului de Autoaparare. Reprezentantii partidului de stanga au trebuit, insa, sa se multumeasca, joi, cu speranta ca Skrzypek isi va tine promisiunea pentru mai multa sustinere a cresterii economice.

"Poate ca unele dintre cererile noastre vor fi indeplinite de catre noul guvernator, care ne-a spus in timpul intalnirii de ieri cu noi, ca va proteja cresterea economica, cu conditia sa nu fie afectata de inflatie", a spus deputatul partidului Autoapararea, Renata Rochnowska