Scandalul cuferelor negre, care a afectat grupul german Siemens, a atins o noua persoana cu o functie inalta, respectiv pe fostul director financiar Heinz-Joachim Neuburger, au scris cotidianul german Suddeutsche Zeitung si saptamanalul Der Spiegel, dupa cum informeaza NewsIn.

Parchetul din Munchen il ancheteaza pe Neuburger, suspectat ca ar fi stiut de existenta cuferelor negre care au servit la darea de mita si a platilor fictive, potrivit editiei de vineri a Suddeutsche Zeitung. Informatia a mai fost reletata si de pagina electronica a Der Spiegel.Potrivit saptamanalului german, Neuburger, care a parasit consiliul de conducere al grupului in aprilie, subit si evocand motive personale, a fost informat, in repetate randuri, de catre contabilii grupului KPMG despre neregulile financiare din cadrul Siemens. Cu toate acestea, fostul director financiar a declarat, in decembrie trecut, ca a fost "dus cu vorba" si ca nu a stiut nimic.Parchetul l-a interogat pe Neuburger marti, potrivit cotidianului german si a doua audiere va avea loc saptamana viitoare. Fostul director al Siemens a fost un apropiat al fostului sef al Siemens, Heinrich von Pierer, aflat, in prezent, in fruntea consiliului de supraveghere.

Asa numitele "cufere negre" ale unei companii sunt acele conturi sau grupuri de conturi, care sunt acoperite prin mecnsime complexe care scapa unui control intern normal, cu scopul de a varsa contributii politice, mite, comisioane oculte, de a acoperi cheltuielile pesonale ale conducerii si alte activitati ilegale, potrivit definitiei Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD).

Anchetatorii cerceteaza peste zece persoane, in cadrul acestui proces, actuali sau fosti salariati ai grupului german, sub acuzatia ca ar fi folosit fondurile pentru favoruri in obtinerea unor contracte internationale, in special in sectorul telecomunicatiilor. Anchetele pe acest subiect sunt in curs de desfasurare in mai multe state, printre care Germania, Elvetia, Lichtenstein sau Grecia.

Grupul german Siemens, implicat, de mai multe luni, intr-un scandal de deturnare de fonduri, a descoperit, la sfarsitul anului trecut, plati suspecte in valoare de 420 de milioane de euro, in ultimii sapte ani, potrivit directorului financiar al grupului, Joe Kaeser, citat de AFP.

Intr-o incercare de a-si imbunatati imaginea, Siemens a anuntat, in decembrie anul trecut, un audit independent al sistemului propriu anticoruptie. Grupul a facut apel, pentru aceasta sarcina, printre altii, la unul dintre cofondatorii Transparency International, organizatie nonguvernamentala activa in lupta impotriva coruptiei, Michael Herschman.

Aceasta organizatie a amenintat Siemens cu excluderea de pe lista de membri, pe care apar 37 de companii germane. Potrivit presei germane, excluderea de pe lista Transparency International ar putea priva Siemens de obtinere unor contracte internationale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri