Azerbaijanul a anuntat ca a demarat livrarile de gaze naturale catre Georgia, stat ce cauta alternative pentru livrarile energetice ale Rusiei, dupa ce monopolul rus de gaze naturale gazprom a dublar preturile la gaze naturale cerute statului ex-sovietic.

"Astazi am inceput sa livram gaze naturale prin conducta Gadzhikabul-Gazakh, gazele provenind din campurile gazeifere exploatate de Azerbaijan", a declarat un responsabil al companiei Azerigas pentru Reuters, potrivit NewsIn.Aceasta conducta, care traverseaza granita dintre Georgia si Azerbaijan, este in mod normal folosita pentru livrari locale si doar in caz de urgenta pentru livrari externe.

Compania Azerigas planuieste sa furnizeze Georgiei 90 de milioane de metri cubi de gaze naturale in primul trimestru al anului prin aceasta conducta, pana cand productia de la campul gazeifer Shah Deniz, de unde Georgia va primi 1,05 miliarde de metri cubi de gaze naturale in 2007, se va relua, aceasta fiind intrerupta din cauza unei scurgeri.

Autoritatile celor doua state au ajuns la acest acord in cursul unor convorbiri ce au avut loc la Baku in luna decembrie 2006. Aceste discutii au avut loc pe fondul deciziei Gazprom de a majora incepand cu 2007 pretul pentru mia de metri cubi pana la 235 de dolari, cu mult peste valoarea practicata precedent, de 110 dolari pe mia de metri cubi.

Georgia a declarat ca aceasta majorare a preturilor este motivata politic si a cerut statului vecin, Azerbaijan, sa acopere o parte din cantitatea necesara de gaze naturale consumate de Georgia. Statul georgian va cumpara in continuare aproximativ 1,1 miliarde de metri cubi de gaze naturale de la grupul rus in anul 2007.

Firma azera de stat Socar, specializata in productia si comercializarea de petrol si gaze naturale, a declarat ca reparatiile la acest proiect vor fi finalizate pana la data de 16 ianuarie, dupa aceasta data urmand a fi reluat exportul de gaze naturale catre Georgia prin conducta Baku-Tbilisi-Erzerum.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Coronavirus | Italia va extinde închiderea şcolilor
Setari Cookie-uri