Rezervele valutare ale Chinei, care momentan sunt cele mai mari din lume, s-au majorat, anul trecut, cu 247,3 miliarde de dolari si au ajuns, la sfarsitul lunii decembrie, pana la nivelul de 1066 mii miliarde de dolari.

Nivelul rezervelor valutare a crescut cu 78,4 miliarde de dolari in al patrulea trimestru al 2006, cu 46,8 miliarde in al treilea, cu 66 miliarde in perioada aprilie - iunie si cu 56,2 miliarde de dolari in primul trimestru. Intr-un comunicat publicat pe site-ul institutiei, banca nu a oferit informatii detaliate pentru fiecare luna, insa doi cercetatori ai bancii centrale au anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca rezervele valutare ale Chinei au atins la finele lui noiembrie nivelul de 1038 mii de miliarde de dolari.

Rezervele valutare ale Chinei au crescut foarte mult in ultimii ani pe fondul deciziei bancii centrale de a cumpara majoritatea dolarilor generati de surplusul balantei de plati, care a atins 10% din produsul intern brut, pentru a mentine rata de schimb a yuanului la nivele scazute, informeaza NewsIn citand Reuters.

Economistul sef al diviziei asiatice a Citigroup, Yiping Huang, a declarat ca majorarea nivelului rezervelor valutare a avut loc pe fondul excedentului comercial, care a depasit 20 de miliarde de dolari pentru fiecare luna in ultimul trimestru al lui 2006. Excedentul comercial al Chinei pentru tot anul 2006 a crescut cu 74%, pana la nivelul record de 177,47 miliarde de dolari.

Rezervele valutare ale Chinei au crescut de peste trei ori in ultimii ani, dupa ce in 2005 s-au majorat cu 209 miliarde de dolari, in 2004 au sporit cu 207 miliarde dolari si in 2003 au crescut cu 117 miliarde de dolari. Anul trecut cresterea nivelului rezervelor valutare a fost de 30%.

Compozitia rezervelor valutare reprezinta un secret de stat, insa bancherii estimeaza ca aproximativ 70% din rezerve sunt investite in obligatiuni in dolari.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Brexit: Fără muncitorii est-europeni, legumele din Marea Britanie rămân pe câmp
Setari Cookie-uri