In domeniul Sanatatii, presedintia romana a Consiliului UE a continuat eforturile de a face progrese in ceea ce priveste temele cu impact si beneficii pentru starea de sanatate a pacientilor din Uniunea Europeana, a declarat ministrul Sorina Pintea, care a prezidat vineri, la Luxemburg, Reuniunea formala a ministrilor Sanatatii in cadrul Consiliului UE.

"Toate prioritatile presedintiei romane pe domeniul Sanatatii au abordat subiecte de actualitate, cu scopul de a imbunatati calitatea serviciilor si a asistentei medicale pentru pacienti, peste tot in Uniunea Europeana", a spus ministrul Pintea, potrivit unui comunicat al MS.

Potrivit sursei citate, agenda de vineri a Consiliului de Sanatate a inceput cu adoptarea "Concluziilor privind combaterea rezistentei la antimicrobiene", propuse de presedintia romana si unanim sustinute de ministrii statelor membre, scrie Agerpres.

"Presedintia Romaniei la Consiliul UE a organizat (1 martie 2019, Bucuresti) Conferinta la nivel inalt cu titlul 'Pasii urmatori pentru a transforma UE intr-o regiune de bune practici in combaterea rezistentei la antimicrobiene prin abordarea O singura sanatate'. Pe baza rezultatelor Conferintei a fost realizat documentul sinteza care a stat la baza elaborarii acestor Concluzii ale Consiliului, avand trei obiective-cheie: imbunatatirea masurilor de prevenire si control al infectiilor si optimizarea utilizarii antibioticelor in sectoarele uman, animal si de mediu, sub umbrela 'O singura sanatate'; intarirea dezvoltarii si implementarii planurilor nationale de actiune; incurajarea solidaritatii intre tari prin activitati comune de combatere a rezistentei la antimicrobiene", se arata in comunicatul MS.

In plus, dezbaterile de pe parcursul Conferintei si de la nivelul Grupului de lucru al Consiliului au dus la adaugarea in aceste Concluzii a unor elemente importante legate de: incurajarea cercetarii si dezvoltarii de noi antimicrobiene si abordari alternative; sporirea constientizarii si intelegerii rezistentei de catre public, profesionistii din domeniul medical, fermieri si veterinari; supravegherea rezistentei si consumului de antimicrobiene atat in sectorul sanatatii umane, cat si in cel al sanatatii animalelor; largirea bazei de dovezi referitoare la dezvoltarea si raspandirea rezistentei in mediu etc.

Tot vineri, ministrii Sanatatii din UE au avut un schimb de opinii privind "Facilitarea investitiilor pentru transformarea si imbunatatirea sistemelor de sanatate".

In cadrul dezbaterilor, ministrii au subliniat faptul ca fondurile UE reprezinta un instrument valoros si o necesitate pentru dezvoltarea sistemelor de sanatate.

"Astazi, presedintia romana a informat Consiliul UE cu privire la situatia actuala in ceea ce priveste propunerea de Regulament pentru evaluarea tehnologiilor medicale. Eforturile Romaniei s-au concentrat asupra a doua dintre principalele arii de colaborare la nivelul UE in acest domeniu, referitoare la consultarile stiintifice comune si la identificarea tehnologiilor medicale emergente, precum si la cadrul general de sprijin", se mai arata in comunicat.

Ministrul Pintea a informat omologii din UE despre cateva dintre reuniunile organizate de presedintia romana.

Pe langa Reuniunea informala a ministrilor Sanatatii din statele membre ale UE la care au participat peste 140 de delegati, au mai fost organizate o serie de reuniuni si conferinte, printre care Conferinta de nivel inalt privind combaterea rezistentei antimicrobine (AMR), Atelierul de lucru privind imbunatatirea programelor de vaccinare si crestere a acoperirii vaccinale in UE, Seminarul pe oncologie privind detectarea timpurie si screening-ul de cancer, si Reuniunea de nivel inalt privind sanatatea digitala (eHealth).

''Am convingerea ca discutiile acestea vor avea o contributie semnificativa la imbunatatirea sanatatii publice in Europa. (...) Romania a dovedit ca a avut o presedintie de succes in domeniul Sanatatii, cu progrese esentiale inregistrate pe teme de actualitate si cu impact direct asupra pacientului. As dori sa ii multumesc domnului comisar Vythenis Andriukaitis, pentru suportul acordat in aceasta perioada", a spus ministrul Sanatatii.

La finalul dezbaterilor, ministrul roman al Sanatatii a predat omologului finlandez stafeta presedintiei la Consiliul Uniunii Europene.

Sorina Pintea a urat succes presedintiei finlandeze, asigurand-o de tot suportul pentru continuarea agendei UE in urmatoarele 6 luni.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri