Locuitorii orasului Istanbul au fost rechemati la urne duminica pentru a-si alege primarul, dupa anularea unui scrutin castigat de un opozant al presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, informeaza agentiile AFP si dpa.

Birourile de votare s-au deschis la orele 05:00 GMT. Circa 10,5 milioane de alegatori inregistrati la Istanbul se vor putea prezenta la urne pana la orele 14:00 GMT.

Acest nou scrutin are loc la aproape trei luni dupa alegerile municipale din 31 martie, castigate la Istanbul de o personalitate importanta a opozitiei, Ekrem Imamoglu. Acesta l-a invins cu o diferenta mica de voturi pe un apropiat al lui Erdogan, fostul premier Binali Yildirim.

Rezultatul a fost anulat dupa ce Partidul Justitiei si Dezvoltarii (islamo-conservator) al presedintelui Erdogan a inaintat mai multe recursuri. Respingand aceste acuzatii, opozitia denunta "un puci impotriva urnelor" si vede in acest nou scrutin "o batalie pentru democratie".

Fiind mult mai important decat un scrutin municipal, votul din Istanbul are valoare de test pentru popularitatea lui Erdogan si a partidului sau, pe fondul unor mari dificultati economice cu care se confrunta Turcia. "Cine castiga Istanbulul, castiga Turcia", are obiceiul sa spuna presedintele Erdogan.

Pentru Erdogan, este vorba de a pastra un oras de peste 15 milioane de locuitori, capitala economica si culturala a Turciei, controlata de tabara sa vreme de 25 de ani. Pentru opozitie - de a-i aplica lui Erdogan prima infrangere majora din 2003 pana in prezent.

Insa, potrivit analistilor, indiferent care va fi rezultatul scrutinului de duminica, presedintele Erdogan va iesi slabit: fie el va suferi o noua infrangere umilitoare, fie el va inregistra o victorie umbrita de anularea alegerilor in martie.

Sursa foto: STR | Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri