Bulgaria, membra a Uniunii Europene din 2017, spera sa intre in mecanismul ERM II, pre-etapa trecerii la moneda unica, inainte de finalul anului, a declarat ministrul de Finante, Vladislav Goranov, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

In luna iulie a anului trecut, statul balcanic a depus cerere pentru a intra in ERM II (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), o perioada obligatorie de doi ani inainte de adoptarea monedei euro. Obiectivul autoritatilor de la Sofia este sa adere si la uniunea bancara. Banca Centrala Europeana deruleaza din 2018 o evaluare cuprinzatoare a calitatii activelor, dar si teste de stres in randul celor mai mari sase creditori din Bulgaria, rezultatele fiind asteptate luna viitoare.

BCE a refuzat sa ii permita Bulgariei sa adopte rapid moneda euro, apreciind ca bancile din Bulgaria au nevoie de o supervizare mai stricta inainte de a se putea alatura zonei euro.

"Sper ca aceasta intrare in mecanismul ERM II sa aiba loc pana la sfarsitul anului, poate chiar mai devreme de finalul lui 2019. Nu a fost nicicand un moment mai bun, cu cea mai mare incredere din partea partenerilor UE, atat in ceea ce priveste situatia politica, dar si economica, in perspectiva intrarii Bulgariei in cercul mai apropiat al integrarii europene", a declarat Vladislav Goranov, la forumul economic de la Plovdiv.

Bulgaria, cea mai saraca tara membra a Uniunii Europene, indeplineste toate criteriile nominale pentru aderare la ERM-2. Moneda nationala, leva, este deja legata de euro, datoria publica este sub media din zona euro si sub limita de 60% din PIB ceruta de UE, iar tara inregistreaza un surplus bugetar. Insa, pentru ca Produsul Intern Brut per capita in Bulgaria este la jumatate fata de media din UE, coruptia este raspandita, iar unele banci inregistreaza probleme, s-au ridicat o serie de semne de intrebare cu privire la perspectiva aderarii Bulgariei la zona euro.

Mecanismul ERM-2 prevede ca evolutia cursului de schimb al monedei unei tari candidate trebuie sa ramana intr-un interval de variatie de plus/minus 15% fata de un nivel central agreat, timp de doi ani inainte de adoptarea euro.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri