Deficitul de cont curent al Bulgariei s-a accentuat la nivelul record de 12,9% din produsul intern brut (PIB), in primele 11 luni din 2006, dar analistii spun ca statisticile nu trebuie sa ingrijoreze prea mult investitorii.
Bulgaria este o tara care atrage destule investitii straine directe, ca sa acopere deficitul, de 3,3 miliarde euro, la care a ajuns in perioada ianuarie-noiembrie 2006. Deficitul de cont curent a fost de doua miliarde euro, adica 9,4% din PIB, in aceeasi perioada a anului 2005, cand investitiile in de 1,7 miliarde de euro au acoperit 84% din deficit.

"Previziunile foarte solide pentru nivelul investitiilor straine directe creeaza o prognoza confortabila pentru finantarea deficitului de cont curent. Nu ne asteptam la niciun fel de impact major asupra sentimentului investitorilor", a spus Ivailo Vesselinov, analist pentru piata emergenta la Dresdner Kleinwort, informeaza NewsIn.

Bulgaria anticipeaza o crestere a investitiilor straine directe la 4 miliarde euro, in 2006, mai ales pe baza afacerilor imobiliare, care poate sa acopere un deficit anual record, estimat la 14-15% din PIB. Pentru 2007, asteptarile arata cresterea valorii investitiilor straine directe la 5 miliarde euro.

Analistii economici din Bulgaria se asteapta si ca deficitul de cont curent sa isi fi atins maximul in 2006, inainte de aderarea statului balcanic la Uniunea Europeana si la inceperea reducerii acestuia la 13,6-14,2% din PIB, in 2007. "Ne asteptam ca 2006 sa reprezinte punctul de maxim pentru valoarea deficitului de cont curent, din cauza cresterii investitiilor in Bulgaria, incurajate de aderarea acestei tari la Uniunea Europeana", a spus Kalin Hristov, consilier al guvernatorului bancii centrale din Bulgaria. "Vedem actualul deficit de cont curent ca pe un factor pozitiv, deoarece arata cresterea interesului investitorilor pentru Bulgaria si competitivitatea exporturilor bulgaresti", a mai spus Hristov.

Exporturile cumulative au depasit importurile, a sasea luna consecutiv, pana in noiembrie, in crestere cu 27,9%, la valoarea de 11 miliarde euro. Importurile au avut o crestere anuala mai moderata, de 24,6%. Hrisov a spus ca mare parte a deficitului din ultimii doi ani este cauzat de importurile de bunuri legate de investitii, cum ar fi echipamente si masini, iar Bulgaria incepe sa vada o crestere a exporturilor. Hrisov a mai spus ca guvernul socialist aflat la putere intentioneaza obtinerea unui excedent bugetar de 2% in 2007, ceea ce va asigura o corectie treptata a valorilor foarte ridicate inregistrate de deficitul de cont curent.

Bulgaria functioneaza intr-un regim monetar larg, in care leva este apreciata in functie de euro. Acest aspect limteaza capacitatea bancii centrale de a echilibra riscurile economice.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri