Ultimele tari membre ale Uniunii Europene, care adesea exportatori de emigranti catre tarile UE, vor avea ei insisi nevoie sa atraga muncitori straini in urmatoarele decenii, deoarece populatia lor scade si imbatraneste, arata un raport al Bancii Mondiale.

Din Polonia, cea mai mare tara noua membra UE, ca marime, pana la 2 milioane de oameni au plecat din 2004 in cautarea de locuri de munca in Marea Britanie, Irlanda si alte state membre UE, potrivit unor estimari, desi statisticile oficiale se refera la un numar cuprins intre 500.000 si 600.000 de persoane, informeaza NewsIn. Situate in fruntea clasamentului emigrarilor, Polonia, la fel ca statele baltice, Ungaria, Republica Ceha si Slovacia sunt afectate si de diferenta dintre numarul nasterilor si cel al deceselor, care sunt mai multe decat primele.

"Toate tarile Europei Centrale si de Est vor inregistra scaderi ale populatiei pana in anul 2050", potrivit unui raport asupra emigrarii si transferurilor financiare in Europa de Est si republicile foste membre ale Uniunii Sovietice.

"Scaderea numarului populatiei active si cresterea corespunzatoare a numarului celor cu varsta peste 65 de ani va crea cerere de muncitori din afara", se spune in raport. Cele mai prospere state noi membre ale Uniunii Europene ar putea atrage muncitori din alte noi tari membre UE, insa, pentru Europa si Asia centrala, cererea nu va putea fi acoeprita decat de muncitori proveniti din spatiul ex-sovietic, Africa si Asia.

Parte a fenomenului migrationist, totusi, ar putea sa isi schimbe cursul, pe masura ce se imbunatatesc veniturile si calitatea vietii in toate statele membre ale Uniunii Europene, si cele vechi si cele noi.

"O mare parte a migratiei poloneze va schimba pozitia actuala in urmatorii cinci sau zece ani, la fel cum s-a intamplat in alte cazuri, cum ar fi cele din sudul Europei si din Irlanda", a spus Ali Mansoor, unul dintre autorii raportului, cu ocazia unei conferinte de presa. Fondurile de la emigranti depasesc 20% din produsul intern brut (PIB) in Moldova si Bosnia si Hertegovina, respectiv 10%, in Albania, Armenia si Tadjikistan.

Polonia a avut si ea venituri foarte mari primite din partea emigrantilor. Acestea au crescut aproape de patru ori intre 1995 si 2004, chiar inainte de marele aflux de lucratori polonezi in UE, la 2,71 miliarde dolari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri