Prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat sambata ca Brexitul reprezinta o "enorma oportunitate economica", desi a fost tratat de predecesoarea sa Theresa May ca un "eveniment climatic ostil", relateaza France Presse.

"Iesirea din Uniunea Europeana este o enorma oportunitate economica de a face lucrurile care nu ni s-au permis niciodata sa le facem de zeci de ani", a spus noul prim-ministru, potrivit Agerpres.

Intr-un discurs rostit la Manchester (nord-vest), unde a venit sa promita noi investitii in regiunile care au votat pentru Brexit la referendumul din 2016, Boris Johnson a asigurat ca va intensifica negocierile asupra acordurilor comerciale post-Brexit si va crea porturi libere pentru stimularea economiei.

"Cand oamenii au votat sa paraseasca Uniunea Europeana, au votat nu numai impotriva Bruxellesului, ci si impotriva Londrei", a notat el. Boris Johnson, care a prezentat in acest discurs prioritatile sale pentru tara, a promis ca va acorda mai multe puteri comunitatilor locale si va consolida infrastructura de telecomunicatii si transport.

"Recapatarea controlului nu inseamna doar ca Westminster (sediul parlamentului britanic n.r.) isi va recastiga suveranitatea asupra UE, dar inseamna si ca satele, orasele si comitatele noastre vor deveni mai autonome", a adaugat el.

Citeste si:
Guvernul britanic introduce de anul viitor un nou sistem de...
Guvernul britanic va...

Intrebat despre negocierile legate de Brexit, Boris Johnson a declarat ca este gata sa se angajeze cu partenerii din UE, dar numai daca "backstop"-ul - o clauza de salvgardare menita sa evite reaparitia unei granite fizice intre Irlanda, membru al UE, si Irlanda de Nord, britanica - este eliminat din acordul de "divort" incheiat de Theresa May.

"Nu o putem face atat timp cat acest +backstop+ antidemocratic, care incearca sa ne imparta tara, sa divizeze Regatul Unit, ramane in vigoare. Trebuie sa il eliminam si apoi putem merge mai departe", a insistat el.

Sursa foto: Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Ce măsuri de susținere a mediului de afaceri adoptă alte țări din Europa
Setari Cookie-uri