Inflatia anuala a zonei euro a fost, in decembrie 2006, la nivelul tintei Bancii Central Europene (BCE), a patra oara consecutiv, dar analistii prevad ca accentuarea ei in ianuarie 2007 va antrena o noua majorare a ratelor dobanzii, in martie, lanunta Eurostat, preluat de NewsIn.

Oficiul pentru statistica al Uniunii Europene, Eurostat a anuntat, miercuri, ca preturile de consum au crescut cu 0,4%, de la o luna la alta, in decembrie 2006, potrivit asteptarilor. Cresterea anuala a preturilor de consum in decembrie 2006 este de 1,9%, la fel ca in noiembrie 2006.

Majorarea taxei pe valoarea adaugata (TVA) in Germania, cu incepere de la 1 ianuarie 2007, este posibil sa urce rata anuala a inflatiei la aproximativ 2,1%, in ianuarie, au spus economistii, desi preturile petrolului sunt mai scazute, iar preturile din sectorul vanzarilor cu amanuntul s-au micsorat dupa perioada Craciunului.

BCE vrea sa pastreze inflatia chiar sub nivelul de 2% si a majorat ratele dobanzii de politica monetara de sase ori, cu incepere din decembrie 2005, pentru a echilibra presiunile de majorare a preturilor determinate de cresterea destul de puternica a economiei din zona euro.

"BCE ar trebui sa fie multumita ca inflatia nu a depasit tinta fixata timp de patru luni consecutiv, dar acest lucru nu ii va impiedica sa urce si mai mult ratele dobanzii de politica monetara", a spus Martin van Vliet, economist la ING. "intr-adevar, BCE analizeaza perspectivele economice si, date fiind posibilitatea cresterii salariilor peste asteptari, aprecierea constanta a monedei europene si expansiunea creditelor, BCE pare pregatita sa majoreze iar ratele dobanzii de politica monetara in martie", a mai spus van Vliet.

Economistii se asteapta ca BCE sa urce ratele dobanzii cu 25 de puncte procentuale, la 3,75%, in martie 2007 si probabil inca o data in acest an, deoarece se asteapta o continuare a cresterii economice, desi intr-un ritm mai incetinit comparativ cu cel al anului 2006.

"Statisticile relativ linistitoare pentru inflatie accentueaza parerea noastra ca nu e deloc sigur ca ratele dobanzii vor creste din nou dupa majorarea estimata pentru luna martie", a spus Howard Archer, economist la Global Insight.

In termeni anuali, inflatia lunii decembrie 2006 in zona euro a fost alimentata in principal de preturile mai mari ai combustibilului si ale energiei electrice, la fel ca si de majorarea preturilor in restaurante si cafenele, respectiv pentru legume si tutun. Preturile energiei au crescut anual cu 2,9%, foarte departe de cresterea cu doua cifre inregistrata in aceeasi perioada a anului precedent, fiind, totusi, o crestere mai accentuata comparativ cu cea de 2,1% a lunii noiembrie 2006. Preturile alimentelor, bauturilor alcoolice si ale tutunului au crescut anual cu 2,7%, in decembrie, in scadere fata de majorarea de 3% din noiembrie 2006.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Spania: 832 de persoane infectate cu Coronavirus au murit în ultimele 24 de ore
Setari Cookie-uri