In Islanda este dezvaluita duminica o placa in memoria ghetarului Okjokull, primul ghetar din aceasta insula care a disparut ca urmare a incalzirii globale - ocazie pentru oamenii de stiinta pentru a avertiza cu privire la schimbarile climatice, relateaza agentiile AFP si EFE.

Placa comemorativa va fi dezvaluita in jurul orei 14.00 GMT, pe locul in care se afla fostul ghetar Okjokull ('ghetarul Ok' in islandeza) din vestul insulei.

Ceremonia este o intiativa a cercetatorilor de la Universitatea Rice din Statele Unite, printre invitati numarandu-se primul ministru islandez, Katrin Jakobsdottir, Ministrul Mediului, Gudmundur Ingi Gudbrandsson si comisarul ONU pentru drepturile omului, Mary Robinson.

"Este vorba de primul monument dedicat unui ghetar disparut din cauza efectelor schimbarilor climatice", declarase in iulie Cymene Howe, profesoara de antropologie la Universitatea Rice din SUA si promotoare a initiativei.

Prin aceasta placa, scrisa cu litere aurii in islandeza si engleza si intitulata "A letter to the Future" (Scrisoare pentru viitor), cercetatorii spera sa sensibilizeze populatia in fata topirii ingrijoratoare a ghetarilor sub efectele schimbarilor climatice.

"Ok este primul ghetar islandez care si-a pierdut statutul de ghetar. In urmatorii 200 de ani, toti ghetarii nostri vor avea aceeasi soarta. Am ridicat acest monument pentru a da de stire ca suntem constienti de ceea ce se intampla si de ceea ce este de facut. Mai ramane sa o si facem. 415 ppm CO2", scrie pe aceasta placa.

Mentiunea ' 415 ppm CO2' arata concentratia de dioxid de carbon - gazul responsabil de cresterea temperaturilor globale - din atmosfera din luna mai 2019.

Potrivit cercetatorilor Cymene Howe si Dominic Boyer, Islanda pierde aproximativ 11 miliarde de tone de gheata pe an. Oamenii de stiinta avertizeaza ca 400 de ghetari din aceasta insula subarctica risca sa se topeasca in urmatorii 200 de ani.

Ghetarul Okjokull, cu o suprafata de 16 km2 in 1890, mai acoperea doar 0,7 km2 in 2012, potrivit unui raport al Universitatii din Islanda publicat in 2017. Okjokull a fost primul ghetar important din Islanda care si-a pierdut catalogarea ca formatiune de gheata in 2014.

In 2014, "am luat decizia ca nu mai era vorba de un ghetar, ci de o masa de gheata moarta care nu se mai misca", a precizat geologul Oddur Sigurdsson. Ghetarul a fost atunci declasat, o premiera pentru aceasta tara.

Pentru a avea statutul de ghetar, masa de gheata si de zapada trebuie sa fie suficient de densa pentru a se putea deplasa sub propria greutate, un strat cu o grosime de cel putin 40 - 50 de metri pentru a putea produce o presiune suficienta, a explicat geologul islandez.

In Islanda, parcul national Vatnajokull din sudul insulei, inscris ca patrimoniu mondial al UNESCO in iulie, se afla ghetarul cu acelasi nume care isi pastreaza inca titlul de cea mai mare calota glaciara din Europa.

Sursa foto: Alexander Erdbeer / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri