Tarile din grupul celor puternic industrializate (G7) au convenit "sa ajute cat mai repede posibil tarile lovite" de incendiile ce s-au extins in ultimele zile in jungla amazoniana, a anuntat duminica presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a carui tara gazduieste summitul G7 la Biarritz.

"Exista o reala convergenta pentru a spune 'ne-am pus cu totii de acord sa ajutam cat mai repede posibil tarile lovite de aceste incendii'", a declarat presedintele francez, potrivit Agerpres. In fata apelurilor la ajutor, lansate in special de Columbia, "trebuie sa ne aratam prezenti", a adaugat Macron, care a criticat vineri "lipsa de actiune" a presedintelui brazilian Jair Bolsonaro in fata acestui dezastru ecologic.

Imaginile cu "plamanul planetei" in flacari au suscitat o emotie la nivel mondial si au propulsat acest subiect in centrul discutiilor in G7, in pofida reticentelor initiale ale Braziliei, care nu este prezenta la summitul de la Biarritz.

Emmanuel Macron a anuntat duminica existenta unor contacte in curs "cu toate tarile Amazoniei (...) pentru a finaliza angajamente foarte concrete asupra mijloacelor tehnice si financiare". "Suntem pe cale sa convenim asupra unui mecanism de mobilizare internationala pentru a putea ajuta intr-un mod mai eficace aceste tari", a precizat seful statului francez.

In ceea ce priveste problema pe termen mai lung privind reimpadurirea Amazoniei, "au fost exprimate mai multe sensibilitati" la masa de discutii, a adaugat Emmanuel Macron, subliniind atasamentul tarilor vizate fata de suveranitatea nationala.

"Insa miza Amazoniei atat pentru aceste tari, cat si pentru comunitatea internationala, este aceea - in termeni de biodiversitate, oxigen, lupta impotriva incalzirii climatice - incat trebuie sa demaram aceasta reimpadurire", a pledat presedintele francez.

Aceasta criza de mediu ameninta sa torpileze si acordul comercial UE-Mercosur (Brazilia, Argentina, Uruguay si Paraguay), semnat la sfarsitul lui iunie, dupa 20 de ani de tratative. Acuzandu-l pe Bolsonaro ca "a mintit" cu privire la angajamentele sale in privinta mediului, Parisul a anuntat ca, in aceste conditii, se opune tratatului.

Sursa foto: Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri