Actiunile grupului siderurgic Corus au crescut, vineri, aproape la cea mai mare valoare din ultimii sapte ani, deoarece ziarul indian Economic Times sustine ca Tata Steel ar putea plati pana la 5,7 miliarde lire sterline (11,3 miliarde dolari) pentru preluarea Corus, relateaza Reuters.

Reportajul din ziarul indian Economic Times care sustine ca firma Tata Steel ar putea majora oferta de preluare a companiei Corus este "nefondat", a spus purtatorul de cuvant al celei mai mari companii indiene private din domeniul siderurgic, citat de Reuters.

Publicatia Economic Time, citand "surse bine informate", a anuntat ca este posibil ca Tata Steel sa faca o prima majorare a ofertei sale de preluare, la valoarea de 530 pence/actiune, care ar depasi oferta rivala de preluare facuta de firma braziliana Companhia Siderurgica Nacional (CSN). Oferta CSN pentru preluarea Corus este de 515 pence/actiune.

Consiliul de administratie al companiei Tata Steel ar putea imputernici managementul companiei sa majoreze oferta de preluare pana la 600 pence/actiune, se spune in articolul din Economic Times, potrivit Reuters.

Autoritatea de reglementare a Marii Britanii in domeniul preluarilor a fixat data de 30 ianuarie ca termen limita pentru revizuirea ofertelor de preluare a companiei Corus de catre Tata Steel si CSN. Compania Corus a fost creata in 1999 prin fuziunea intre grupul olandez Hoogovens si compania British Steel.

O sursa apropiata negocierilor a declarat pentru Reuters ca este improbabil ca Tata sa faca o miscare pana saptamana viitoare. Purtatorul de cuvant al Tata Steel a spus, insa: "Informatiile primite sunt enfondate si negam orice astfel de dezvoltare".

Cotatia actiunilor Corus, totusi, a crescut cu 2,4%, la valoarea de 550-1/2 pence, la inceputul sedintei de tranzactionare, in timp ce actiunile Tata Steel au scazut cu 1,9%, la valoarea de 466,6 rupii, din cauza temerilor ca firma siderurgica indiana ar putea mari oferta.

Analistii din piata au spus ca actiunile Corus par scumpe, dar ca nu pot fi luate in considerare oferte mai mari de preluare. "Acum suntem la un nivel foarte inalt. Aceste companii sunt insa foarte bogate in numerar, iar intr-o licitatie se poate intampla orice", a spus, potrivit NewsIn, Michael Tappeiner, analist de la West LB, din Londra.

Preluarea companiei Corus fie de catre CSN, fie de catre Tata Steel ar determina crearea a celei de-a cincea companii siderurgice din lume, ca marime si ar fi cea mai noua preluare din acest sector, deoarece companiile cauta acces la piata globala, la marile economii si vor sa isi asigure furnizarea cu materie prima.

Compania Mittal Steel, cu sediul in Olanda a cumparat, in 2006, firma Arcelor, ce sediul in Luxemburg, tranzactie prin care a fost creat cea mai mare companie producatoare de otel din lume.

Majoritatea analistilor considera ca firma braziliana CSN are un avantaj in batalie, deoarece ar trebui sa poate obtine mai multe economii din tranzactie, partial deoarece compania braziliana va putea exporta oferta sa de fier firmei Corus din Europa.

Totusi, analistii spun ca Tata Steel, care a inceput, in octombrie 2006, batalia cu o oferta de 455 pence/actiune, nu trebuie exclusa din calcul. Dat fiind interesul pe care compania Tata l-a manifestat de la bun inceput pentru Corus, nu poate fi exclusa posibilitatea ca acestia sa majoreze oferta", a spus analistul Hitesh Agrawal, de la firma Angel Broking din Mumbai. "Achizitia poate fi dezavantajoasa pe termen scurt, dar atat Tata Steel, cat si CSN au posibilitatea sa creasca castigurile companiei Corus", a mai spus analistul indian.

Consultantii Companhiei Siderurgica Nacional sunt firmele Lazard si Goldmna Sachs, in timp ce Corus este sfatuit de JP Morgan Cazenove, Credit Suisse si HSBC. Compania Tata Steel este consiliata de ABN AMRO, Deutsche Bank si Rothschild.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri