Ministrul Aleksei Gordeiev a anuntat ca in cursul zilei de vineri se va semna un document care garanteaza ca UE nu va exporta catre Rusia carne a carei comercializare nu este permisa pe pietele europene din cauza riscurilor sanitare.

"Avem incredere in Comisia Europeana si deci consideram ca problema este rezolvata", a declarat ministrul potrivit NewsIn, in timpul vizitei la Berlin pentru a participa la expozitia agricola Saptamana verde 2007.

Problema carnii priveste in special Polonia, acuzata de Moscova ca reexporta produse din tari terte catre Rusia. Moscova a impus un embargou asupra carnii poloneze din acest motiv la sfarsitul anului 2005, denuntat la Varsovia ca fiind motivat politic.

Diferendul ruso-polonez a luat dimensiuni europene dupa ce Varsovia si-a folosit dreptul de veto pentru a bloca inceperea negocierilor pentru un parteneriat strategic UE-Rusia, pana la ridicarea embargoului asupra carnii.

Rusia a ridicat obiectii cu privire la carnea europeana si inainte de aderarea Romaniei si Bulgariei, dar problema s-a rezolvat dupa ce UE a fost de acord sa garanteze ca produse din carne din aceste doua tari nu vor fi exportate in Rusia prin intermediul unor terte tari membre.