Partidul Rusia Unita, care il sprijina pe presedintele Vladimir Putin si care se afla la putere, a pierdut un numar mare de mandate in consiliul local din Moscova, a relatat luni agentia de stiri RIA, sugerand ca strategia de vot promovata de oponenti ar fi dat rezultate, scrie Agerpres.

Alegerile de duminica au fost unul dintre cele mai atent monitorizate scrutine din ultimii ani dupa ce excluderea multor candidati de opozitie a declansat cele mai ample proteste din capitala Rusiei din ultimul deceniu.

Desi local, scrutinul de la Moscova a fost prezentat de proeminentul politician de opozitie Aleksei Navalnii si de aliatii sai ca o oportunitate pentru o consolidare in fata partidului Rusia Unita inaintea alegerilor parlamentare nationale din 2021.

Protestele au izbucnit la mijlocul lunii iulie dupa ce Comisia Electorala Centrala a refuzat sa inregistreze un numar mare de candidati ai opozitiei, spunand ca acestia nu au reusit sa adune suficiente semnaturi de la sustinatori reali.

Candidatii exclusi, printre care si aliati ai lui Navalnii, au denuntat actiunea, spunand ca este un truc folosit pentru a-i opri sa castige locuri in consiliul local din Moscova.

Navalnii si-a indemnat sustinatorii sa voteze tactic in intreaga Rusia pentru candidatul cu cele mai mari sanse de a invinge Rusia Unita.

Candidatii de la Moscova ai Rusiei Unite s-au promovat ca independenti, intr-o aparenta incercare de a se distanta de partid, a carui popularitate este la cel mai scazut nivel din ultimii peste 10 ani.

Rezultatele aproape complete citate de agentia de stiri RIA sugereaza ca Rusia Unita a pierdut aproape o treime din mandatele pe care le detinea pana acum.

Conform RIA, Rusia Unita ar urma sa controleze 26 din cele 45 de locuri din consiliul local din Moscova, suficiente pentru a-si mentine majoritatea. La alegerile din 2014 s-a descurcat mai bine, obtinand 28 de locuri cu numele sau si alte 10 prin candidatii independenti pe care i-a sustinut.

De aceasta data, RIA a precizat ca Partidul Comunist a luat mandate de la Rusia Unita, obtinand 13 locuri, in crestere fata de cele cinci de data trecuta. Alte doua partide - Partidul Iabloko, de opozitie, si Partidul Rusia Corecta - ar fi castigat cate trei locuri, conform agentiei ruse de presa.

Alegeri locale sau regionale au avut loc in intreaga Rusie. Insa atentia a fost asupra scrutinului de la Moscova, dupa ce demonstratiile din aceasta vara s-au transformat in cea mai mare miscare de protest prelungita din Rusia din 2011-2013.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri