Gazprom, monopolul rus din sectorul energetic, care tocmai a marit preturile gazului pentru Belarus, sustine ca recenta disputa cu Polonia nu ar afecta furnizarea de gaze naturale in Europa, relateaza Reuters. Polonia a respins, saptamana trecuta, cererea monopolului rus de micsorare a taxelor pentru tranzitarea de catre gazele naturale rusesti a teritoriului polonez spre Europa de vest.

Alexander Medvedev, directorul general adjunct al companiei Gazprom, a spus, sambata, ca decizia Poloniei a fost pripita, dar ca nu se asteapta ca aceasta sa aiba vreun impact asupra fluxului de gaze naturale prin conducta poloneza.

"Polonia a rezistat unui nou acord ruso-european. Personal, consider ca aceasta este o politica pripita", a spus potrivit NewsIn directorul Gazprom, care a adaugat ca orice disputa trebuie solutionata intre guvernele Rusiei si Poloniei. "Pe termen scurt, nu exista niciun risc pentru gazele noastre naturale", a spus Medvedev, care este si seful ramurii de export a Gazprom, Gazexport.

Partea poloneza a conductei Yamal-Europa, care uneste nordul Rusiei de Germania, prin Belarus si Polonia, este administrata de grupul EuRoPol Gaz, o companie cu capital mixt, in cadrul careia monopolul polonez de gate naturale PGNiG si respectiv Gazprom detin ambele cate 48%. PGNiG mai controleaza inca 4% din compania EuRoPol Gaz prin intermediul unei alte companii poloneze, Gas-Trading.

Politica energetica a Rusiei este un subiect in centrul atentiei, deoarece relatiile cu cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene s-au inrautatit in ultimul an, mai ales din cauza deciziei Rusiei de a intrerupe livrarile de gaze naturale.

Gazprom a reusit sa mareasca pretul gazelor naturale pentru Belarus, dupa disputa care a determinat Moscova sa suspende temporar furnizarea de gaze naturale, ceea ce a perturbat aprovizionarea Europei cu gaze naturale. Gazprom a suspendat livrarile de gaze naturale catre Ucraina acum un an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri