Petrolul brut tranzactionat pe piata americana a crescut cu 67 de centi, la valoarea de 52,66 dolari/barilul de titei, pana la 13:08, ora Romaniei. Cea mai ridicata cotatie a petrolului in timpul sedintei de tranzactionare de luni a fost de 53,05 dolari/baril, crescand castigurile de 1,51 dolari, de la sfarsitul saptamanii trecute. Petrolul Brent s-a scumpit cu 36 de centi si a ajuns la pretul de 53,80 dolari/baril.

Temperaturile se asteapta sa scada, sub normal, in nord-estul SUA, in perioada cuprinsa intre urmatoarele intre sase si zece zile, potrivit anuntului facut de institutul meteorologic DTN Meteorlogix. Institutul de meteorologie a mai spus ca temperaturile vor scadea in urmatoarele zile si in majoritatea oraselor europene.

Vanzarea de catre fondurile de investitii si inceputul temperat al iernii in emisfera de nord au determinat scaderea preturilor petrolului cu 14%, de la inceputul anului pana in prezent. Pretul petrolului eset cu mult sub valoarea record de 78,40 dolari/baril, atinsa in iulie 2006. Presiunea preturilor petrolului asupra cresterii economice a lumii a pierdut din intensitate o data cu scaderea preturilor petrolului.

Vestea ca stocurile americane de petrol ar fi crescut la 6,8 milioane de barili a determinat, saptamana trecuta, scaderea preturilor petrolului la 49,90 dolari/baril, insa parte a analistilor spun ca scaderea pretului petrolului sub 50 de dolari este neconvingatoare.

Organizatia tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis ca nu este necesara o reuniune de urgenta, din cauza scaderii pretului petrolului. Ministrul energiei si minelor din Algeria, Chakib Khelil a declarat, duminica, postului de radio national, ca Arabia Saudita este impotriva urgentarii unei astfel de miscari. Inaltul oficial din Libia, Shokri Ghanem a spus ca membri OPEC vor conformarea cu reducerile existente ale productiei zilnice de petrol.

OPEC a hotarat scaderea plafonului zilnic pentru productia mondiala de petrol de doua ori, cu incepere din noiembrie 2006. Prima reducere a productiei de petrol a fost de 1,2 milioane de barili pe zi, iar a doua, care urmeaza sa intre in vigoare la 1 februarie 2007, este de 500.000 barili pe zi.