Rusia va imparti in mod egal toate noile campuri petrolifere si gazeifere offshore intre firmele de stat Rosneft si Gazprom, limitand si mai mult accesul investitiilor private si straine la resursele energetice, scrie in editia de luni Vedomosti
Decizia a fost luata cu ocazia unei intruniri intre presedintele rus Vladimir Putin si oficiali guvernamentali, ce a avut loc in cursul saptamanii trecute, potrivit unor surse guvernamentale citate de cotidianul rus de afaceri Vedomosti. Gazprom si Rosneft au refuzat sa comenteze aceasta informatie.

Cotidianul a precizat potrivit NewsIn ca oficialii rusi au decis ca toate campurile petrolifere offshore care nu au fost inca distribuite vor fi oferite in cadrul unor licitatii inchise, care nu reprezinta ocazii foarte bune pentru stat de a obtine sume mari de bani, insa garanteaza lipsa unor surprize in ceea ce priveste castigatorii.

O serie de analisti au declarat pentru Vedomosti ca aceasta decizie era asteptata, facand parte dintr-un plan mai larg al Kremlinului de a-si extinde controlul asupra resurselor sale naturale, acest plan fiind pus in functiune odata cu falimentul companiei petroliere Yukos si o renationalizare a unei treimi din productia de petrol a Rusiei.

Oficialii statali au favorizat in repetate randuri firmele de stat in ceea ce priveste atribuirea unor campuri offshore, ele urmand a inlocui campurile din estul si vestul Siberiei in a doua jumatate a secolului, pentru a sustine cresterea productiei de petrol si gaze a Rusiei.

Rusia a urmarit si preluarea controlului unor proiecte energetice offshore, precum Sakhalin-2, care a fost cumparat de Gazprom in proportie de 50% de la grupul anglo-olandez Royal Dutch/Shell si partenerii din Japonia pentru suma de 7,45 miliarde de dolari, dupa mai multe luni de presiuni exercitate de organele de control ecologic din cadrul ministerului rus al resurselor naturale.

Grupul Gazprom, care detine monopol al extractiei si productiei rusesti de gaze naturale, este cea mai mare companie producatoare de gaze naturale din lume, cu o valoare pe piata de 300 de miliarde de dolari.

Gigantii energetici rusi Gazprom si Rosneft au anuntat in luna noiembrie 2006 semnarea unui acord de parteneriat strategic privind explorarea si distributia energetica, acest acord fiind valabil pana in 2015, aceasta cooperare urmand a fi in principal axata in jurul ofertelor comune de preluare a unor companii internationale.

Conform informatiilor publicate de ministerul rus al energiei, grupul petrolier de stat Rosneft a inregistrat cea mai mare crestere economica dintre firmele rusesti, in timp ce alte firme energetice active in Rusia, precum TNK-BP, au inregistrat ritmuri de crestere aproape nule.

Rosneft detine cele mai importante zacaminte petroliere din Rusia, cumparate de la firma falimentara Yukos cu ocazia licitatiilor fortate de statul rus, in decembrie 2004.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri