Bill Gates si Steve Jobs sunt doi dintre cei mai cunoscuti "titani" ai tehnologiei secolului trecut, insa au dezvoltat si o rivalitate destul de cunoscuta care a evoluat, pana la urma, intr-o prietenie bazata pe respectul reciproc pana cand Steve Jobs a murit in 2011. In ultimii ani, Bill Gates, co-fondatorul al Microsoft, devenit al doilea cel mai bogat om din lume, l-a laudat frecvent pe co-fondatorul Apple pentru calitatile sale de leadership, dar si pentru capacitatea de a isi motiva angajatii. Exista, totusi, o calitate personala a lui Steve Jobs din cauza careia Bill Gates ramane inca destul de invidios, conform unui interviu dat de co-fondatorul Microsoft pentru The Wall Street Journal.

Fostul CEO Microsoft a povestit despre cum a fost nevoit sa depuna eforturi pentru a deveni un vorbitor mai bun in public de-a lungul carierei sale si recunoaste astfel ca vorbitul in public a fost unul dintre domeniile in care Jobs l-a invins mai mereu cu usurinta, potrivit interviului publicat pentru promovarea noului documentar Netflix despre viata si cariera lui Bill Gates, care a avut premiera pe 20 septembrie, citat de CNBC.

"Steve Jobs a fost intotdeauna mai natural la acest lucru", a spus Bill Gates, ceea ce i-ar fi permis co-fondatorului Apple asa reuseasca usor sa convinga oamenii sa cumpere orice produs, chiar si unul de calitate medie. De exemplu, "putea vorbi despre ceea ce, in cazul calculatoarelor NeXT (un proiect dezvoltat dupa demisia sa din cadrul Apple in 1985 - n.r.), nu functiona atat de bine si, cu toate acestea, reusea sa hipnotizeze publicul din sala".

Bill Gates a continuat aratand ca si-ar dori sa il poata copia pe fostul sau prieten si rival in aceasta privinta, in special in ceea ce priveste cresterea gradului de constientizare pentru diverse cauze filantropice pe care co-fondatorul Microsoft si sotia sa, Melinda Gates, le realizeaza prin fundatia lor.

"Mi-as dori sa pot fi la fel de «fermecator», deoarece sunt cazuri care, in unele privinte, au un impact important si trebuie sa ma asigur ca nu vor fi ignorate", a spus Bill Gates in respectivul interviu, referindu-se la activitatea pe care Fundatia Bill & Melinda Gates o face pentru a aborda problemele globale, de la cercetare legata de prevenirea bolilor pana la combaterea saraciei.

Bill Gates subliniaza ca "unele activitati, cum ar fi eradicarea poliomielitei, sunt in mod inerent inspirationale", dar crede totusi ca acea capacitate a lui Steve Jobs de a vinde orice produs sau idee i-ar fi utila, chiar daca el insusi s-a straduit sa isi imbunatateasca abilitatea de vorbi in public de-a lungul anilor.

"Eu insumi nu sunt vreun predicator", a spus co-fondatorul Microsoft. "Am invatat un pic despre vorbirea in public, cum sa articulez si cum sa rezolv aceste probleme in timp. Am ajuns la un nivel rezonabil".

Fundatia Bill & Melinda Gates este una dintre cele mai mari fundatii filantropice private din lume, cu un buget de peste 50 de miliarde de dolari. Nu este prima data cand Bill Gates a laudat capacitatea pe care o avea Steve Jobs de a-i convinge pe oameni cu viziunea sa. "Steve Jobs avea un mod de a-si «vraji» si motiva angajatii", a declarat Bill Gates pentru CNN intr-un interviu.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri