Metalele pretioase s-au apreciat ieri deoarece investitorii au lansat ordine de cumparare speculative si aurul a atins cel mai ridicat nivel din ultimele aproape trei saptamani, iar platina a ajuns la varful ultimelor sapte saptamani, informeaza NewsIn. Argintul a ajuns, de asemenea, la cel mai ridicat nivel din data de 3 ianuarie, in timp ce paladiul a crescut pana la varful ultimelor doua saptamani.

"S-au efectuat cumparari pentru a depasi nivelurile scazute. Oamenii credeau ca aurul se va deprecia si mai mult, dar nu a fost asa. Petrolul s-a apreciat putin si pretul aurului a crescut pe acest fond", a declarat un trader de metale pretioase din Londra.

Speculatorii de pe piata au optat pe vanzarea la o data stabilita, mizand pe faptul ca pretul va scadea. "Cred ca pretul aurului nu va trece de 639-640 de dolari pe uncie deoarece comenzile mari de vanzare se situeaza in jurul acestei valori. Cred ca pretul va scadea pana la aproximativ 635 de dolari pana la sfarsitul zilei (de luni), insa, in prezent, aurul pare sa fie puternic", a declarat un trader.

Aurul s-a apreciat pana la 639,60 de dolari pe uncie si s-a tranzactionat la nivelul de 639,10/639,85 de dolari in dupa-amiaza zilei de luni, fata de 635,00/636,00 dolari, nivelul de la sfarsitul saptamanii trecute, de la New York, dupa ce pretulrile ai crescut cu peste 1% datorita aprecierii petrolului.

"Fluctuatiile de pe piata energetica vor influenta, in continuare, aurul in urmatoarele sesiuni", a aratat TheBullionDesk.com, intr-un raport zilnic, adaugand ca piata are o evolutie pozitiva, dar ca metalul trebuie sa treaca de zona de 642-648 de dolari pe uncie inainte sa se indrepte catre nivelul tehnic cheie de 676 de dolari.

Pretul petrolului a crescut cu 1%, pana la 53 de dolari pe baril, dupa racirea vremii pe piata nord-americana, cea mai mare piata pentru petrolul folosit la incalzire.

Aurul este vazut drept o bariera impotriva inflatiei provocate de pretul petrolului. "Cred ca este un pret pozitiv si astept o noua runsa de cumparare din partea investitorilor, care sper ca se va materializa in curand. Din punctul meu de vedere, preferintele sunt, inca, pentru crestere", a declarat directorul pentru vanzarile de metale pretioase de la DresdnerKleinwort, David Holmes. Analistii se pastreaza increzatori in privinta previziunilor pentru aur pe termen lung, in timp ce producattorii si rafinatorii de aur s-au grabit sa creasca productia.

A treia mare companie miniera pentru exploatarea aurului din Rusia, Peter Hambro Mining, a crescut cu 5% productia de anul trecut, pana la 261.000 de uncii si a anuntat ca a rezolvat problemele privind licentele de minerit. "Previziunile pentru 2007 sunt incurajatoare, deoarece pretul aurului continua sa evolueze in favoarea noastra si productia creste", se arata intr-un comunicat al companiei rusesti.

Productia Dubai Emirates Gold, cel mai mare rafinator de aur din Orientul Mijlociu, a scazut cu 18,3%, pana la 170,5 tone in 2006, insa compania planuieste cresterea productiei in cursul acestui an, a declarat directorul Mohammad Shakrachi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri