Yenul a scazut la cea mai mica valoare din ultimii 14 ani, fata de lira sterlina si a continuat sa se deprecieze fata de euro, deoarece investitorii evita moneda japoneza, dupa ce banca centrala a Japoniei a pastrat aceeasi rata a dobanzii, potrivit Reuters.

In contextul in care banca centrala a Japoniei a mentinut rata dobanzii la 0,25% si in care exista neclaritati referitoare la o eventuala inasprire a politicii monetare in februarie, folosirea imprumuturilor de yeni pentru cumpararea altor monede cu randament mai mare a devenit o practica frecventa.

"Yenul continua sa fie afectat de ceea ce pare din exterior ca fiind incapacitatea bancii centrale a Japoniei de a face urmatorul pas spre cresterea ratei dobanzii, in conditiile in care alte banci centrale urca ratele dobanzii de politica monetara", a spus strategul FX de la SEB Merchant Banking din Stockholm, Johan Javeus.

"Acest lucru este foarte negativ pentru yen, care e folosit pentru cumpararea altor monede. Lira sterlina este acum una dintre mondele favorite din piata", a adaugat Javeus.

Yenul s-a depreciat dupa ce banca centrala a Japoniei a pastrat, saptamana trecuta, aceeasi rata a dobanzii la imprumuturile overnight (pentru 24 de ore), deoarece decizia bancii centrale a ridicat semne de intrebare despre influenta guvernului asupra hotararilor bancii centrale si a convins investitorii ca rata dobanzii va ramane mica, in continuare.

Procesul verbal al reuniunii consiliului de politica monetara al bancii centrale a Japoniei din decembrie 2006, publicat marti, a aratat ca factorul politic a avut un rol de jucat in decizia consiliului, unul dintre oficialii cabinetului aflat la reuniune declarand ca trebuie acordata mai multa atentie riscurilor economice.

Lira sterlina s-a tranzactionat la cotatia de 240,93 yeni, pana la 10:23, ora Romaniei. Lira sterlina nu a mai urcat la aceasta valoare fata de yen din septembrie 1992. Bank of England a surprins, la inceputul lui ianuarie, pietele si a urcat rata dobanzii la 5,25%, ceea ce a incurajat aprecierea lirei sterline.

Procesul verbal al reuniunii Bank of England va fi publicat miercuri si va fi citit atent. Lira sterlina a atins cea mai ridicata valoare din ultimii patru ani fata de euro, cotatia fiind de 65,37 pence/euro.

Euro a stagnat, in timpul sedintei de tranzactionare, la cotatia de 157,57 yeni/euro, cu 0,50 yeni in scadere fata de cotatia record de 158 yeni/euro, atinsa la inceputul lui ianuarie. Dolarul s-a depreciat, la cotatia de 121,40 yeni/dolar, sub cel mai ridicata cotatie din ultimii patru ani, de 121,79 yeni/dolar, atinsa luni. Euro a crescut fata de dolar cu 0,2%, la valoarea de 1,2980 dolari/euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
MAE a cerut Ungariei deschiderea mai multor puncte de trecere la frontieră
Setari Cookie-uri