Pretul petrolului a crescut, marti, cu 1%, la un nivel de peste 53 de dolari pe baril, insa castigul a fost limitat de rezervele ample de combustibil din Statele Unite, cel mai mare consumator mondial de petrol, informeaza Reuters.

Pretul petrolului a crescut, la bursa de marfuri americana, cu 70 de centi, pana la 53,28 de dolari pe baril, dupa ce, luni, se depreciase cu 82 de centi. Pretul barilului Brent, din Marea Nordului, a crescut, la bursa londoneza, cu 72 de centi, pana la 53,42 de dolari.

E posibil ca racirea vremii din Statele Unite, care a inceput saptamana trecuta, sa fi venit prea tarziu pentru a mai imbunatati increderea slaba a investitorilor. S-a estimat, de asemenea, ca rezultatele saptamanale referitoare la rezervele americane de petrol, care vor fi publicate miercuri, vor indica o scadere a rezervelor pentru combustibil distilat, inclusiv a celor de petrol pentru incalzire.

"Ar trebui sa fie o scadere mare pentru a surprinde piata. Aceasta este destul de bine aprovizionata pentru iarna", a declarat analistul de la banca australiana Commonwealth, Tobin Gorey.

Vremea calda de la inceputul iernii din SUA si o inversare a fluxurilor de investitii au dus la scaderea, cu 13%, a pretului petrolului, de la inceputul anului 2007. Pretul petrolului la bursa americana a scazut, saptamana trecuta, pana la 49,90 de dolari pe baril, dupa ce activitatea comerciala pe pietele de marfuri a atins un nivel record.

Ministrii din cadrul Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) cred ca piata se va stabiliza dupa ce efectul reducerii productiei cartelului, cu 1,7 milioane de barili pe zi, se va face simtit. Petrolul a scazut cu 32%, de la varful de 78,40 de dolari pe baril atins in iulie.

Presedintele OPEC, Mohammed al-Hamli, a declarat ca un pret rezonabil pentru livrarile de petrol ale cartelului ar fi de 55 de dolari pe baril, cu cel putin cinci dolari peste nivelul curent al pretului de referinta, care este evaluat cu o reducere de cinci sau sase dolari pentru SUA.

"Nu suntem panicati...insa e normal sa fim ingrijorati, deoarece ne imbarcam in programe de investitii uriase si pretul, in acest sens, este important, din cauza cheltuielilor", a declarat acesta.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri