Taifunul Hagibis, care a traversat centrul si estul Japoniei in noaptea de sambata spre duminica, insotit de ploi torentiale considerate de o intensitate "fara precedent" de meteorologii niponi, a provocat inundatii si alunecari de teren in urma carora cel putin 26 persoane si-au pierdut viata, 140 au fost ranite si 13 sunt date disparute, a informat postul national japonez de radioteleviziune NHK, relateaza agentiile internationale de presa, potrivit Agerpres.

UPDATE ora 17:15:

Cel putin 26 de persoane si-au pierdut viata, potrivit mass-mediei japoneze, in urma trecerii devastatoare a taifunului Hagibis, in timp ce 110.000 de membri ai echipelor de salvare se pregateau duminica sa ajute oamenii blocati in urma inundatiilor, relateaza AFP.

UPDATE ora 11:00:

Zeci de mii de militari si angajati ai serviciilor de salvare au fost trimisi duminica pentru a ajuta locuitorii blocati de ape si pentru a lupta impotriva inundatiilor provocate de unul dintre cele mai puternice taifunuri care au lovit tara in istoria recenta si care a paralizat pentru scurt timp capitala Tokyo.

Zone vaste au fost inundate in centrul si estul Japoniei, iar aproape jumatate de milion de locuitori au ramas fara energie electrica dupa ce taifunul Hagibis a atins uscatul sambata seara, lovind insula Honshu, cea mai mare insula a Japoniei.

Restrictiile de aterizare pe aeroporturile Narita si Haneda din Tokyo au fost ridicate, insa peste 800 de zboruri au fost anulate pentru ziua de duminica, a anuntat NHK, la fel si unele curse ale trenurilor de mare viteza Shinkansen in zonele cele mai afectate.

Autoritatile au ridicat avertismentele de ploi torentiale pentru regiunea Kanto, in jurul orasului Tokyo, unde magazinele s-au redeschis si multe curse feroviare au fost reluate, dar au avertizat ca mai exista riscul ca unele rauri din estul Japoniei sa se reverse si sa provoace alte pagube.

De asemenea, aproximativ 27.000 de membri ai armatei, precum si pompieri, politisti si membri ai Garzii de Coasta au fost trimisi pentru salvarea oamenilor blocati de ape in prefectura Nagano, din centrul Japoniei, si in alte regiuni, a mai spus guvernul.

Stire initiala:

Sapte persoane au murit si alte 15 sunt date disparute dupa cel mai puternic taifun care a lovit Japonia in ultimele decenii, paralizand Tokyo, provocand revarsarea raurilor care au dus la evacuarea a milioane de oameni inainte de a se indrepta spre coasta de nord-est a Japoniei, relateaza site-ul Mediafax, citat de Digi24.ro.

Taifunul Hagibis era asteptat sa se indrepte spre mare duminica seara, dupa ce s-a abatut pe coasta de nord-est si pe insula nordica Hokkaido.

Autoritatile au emis avize si ordine de evacuare pentru peste sase milioane de oameni in Japonia, in timp ce furtuna a dezlantuit cele mai puternice ploi si vanturi in ani. Aproximativ 100 de raniti au fost raportati pana acum, in timp ce peste 270.000 de gospodarii au ramas fara curent electric, a anuntat NHK.

Furtuna, despre care Guvernul a spus ca ar putea fi cea mai puternica furtuna care va lovi Tokyo din 1958, a adus precipitatii record in multe zone, inclusiv in localitatea Hakone, in ultimele 24 de ore.

Hagibis, care inseamna „viteza” in limba filipineza, a ajuns sambata seara pe insula principala din Japonia, Honshu. Un cutremur cu magnitudinea 5,7 a zguduit Tokyo la scurt timp dupa aceea.

Sursa foto: auntmasako | Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri