Intrarile de capital privat net in Rusia, in 2007, vor depasi prognozele bancii centrale a Rusiei de 51 miliarde dolari, a spus, miercuri, prim vicepresedintele bancii centrale a Rusiei, Alexei Ulyukayev.
Ulyukayev a spus ca strangerea masiva de capital de catre companiile din sectorul energetic si banci vor atrage capital in Rusia, chiar daca preturile petrolului in scadere semnalizeaza micsorarea excedentului de cont curent de la valoarea record din 2006.

"Ceea ce putem prevedea este activitatea de oferte publice a companiilor rusesti: Unified Energy System, Sberbank si VTB", a spus Ulyukayev jurnalistilor, cu ocazia unui seminar organizat de banca centrala a Rusiei. "Aceste decizii au fost luate si putem estima volumele, chiar daca este neclar care va fi cota nerezidentilor", a mai spus Ulyukayev, citat de Reuters, potrivit NewsIn.

Companiile de electricitate care s-au distantat de monopolul controlat de stat Unified Energy System si cele doua banci principale de stat ale Rusiei, Sberbank si VTB planuiesc oferte de actiuni in valoare de miliarde de dolari, care se asteapta sa atraga interes strain puternic."Ceea ce nu putem estima este valoarea intrarilor de capital speculativ cauzate de fluctuatiile cursului de schimb si de alte riscuri politice", a spus Ulyukayev, cu referire la alegerile parlamentare din decembrie.

Rusia va organiza alegeri prezidentiale in martie 2008, pentru alegerea unui succesor presedintelui Vladimir Putin, care este obligat prin constitutie sa se retraga dupa ce se termina al doilea mandat al sau. Rusia a anuntat ca a avut intrari de capital privat net in valoare de 41,6 miliarde dolari, in 2006, primul mare aport de capital din istoria post-sovietica a tarii.

Fluxurile de capital au crescut datorita asteptarilor de apreciere a rublei si a renuntarii, in iulie 2006, la controalele de capital, care impuneau investitorilor straini sa puna deoparte bani in conturi speciale la banca centrala. "Nici noi nu ne-am asteptat la aceasta masura, mai ales ca sumele aflate in conturi speciale nu erau atat de mari, intre opt si zece miliarde dolari. Pentru investitori, insa, ridicarea restrictiilor a fost o masura importanta", a spus Ulyukayev, citat de Reuters.

Cum a scazut excedentul de cont curent al Rusiei, datorita preturilor mai mici ale petrolului, principala marfa exportata de Rusia, se asteapta ca sursa principala de moneda straina in Rusia sa devina aporturile de capital Excedentul de cont curent a ajuns la valoarea record de 95 miliarde dolari, in 2006, in crestere de la nivelul de 83 miliarde dolari, atins in anul precedent.

Intrarea mai multor bani in Rusia prin contul de capital va pune la incercare banca centrala, deoarece acesti bani nu pot fi sterilizati prin fondul de stbilitate bugetara, care aduna mult din impozitele pentru petrol platite in ruble de companiile petroliere.Fondul de stabilitate, care contine acum peste 2.000 miliarde ruble (75,53 miliarde dolari), este un instrument de baza pentru "sterilizarea" veniturilor provenite din exporturile de petrol, adica scoate acesti bani din circulatie, ca sa calmeze presiunile inflationiste si sa opreasca presiunile de apreciere a rublei rusesti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri