Comisia Europeana a sanctionat un cartel intercontinental de producatori de instalatii electrice, cu cea mai dura amenda aplicata de executivul UE pana in prezent, de 750,7 milioane de euro (977 milioane de dolari) pentru fixarea unui pret unic.
Peste jumatate din amenda, respectiv 396,6 milioane de euro, a fost indrepata catre Siemens, din cauza importantei companiei si rolului acesteia de lider al cartelului. O serie de companii europene si japoneze au impartit restul, informeaza NewsIn. Siemens, ale carei actiuni s-au depreciat pe fondul acestei vesti, a anuntat ca va face apel pe langa tribunalele Uniunii Europene.

"Amenzile sunt complet exagerate si nu putem intelege cum a ajuns Comisia la astfel de sume", a declarat presedintele filialei pentru transmisia si distributia curentului a Siemens, Udo Niehage. Siemens a anuntat ca amenda ii va afecta profiturile, adaugand ca nu s-a facut nicio economisire pentru o astfel de sanctiune. Compania isi va publica, joi, estimarile pentru primul trimestru din 2007.

Cartelul vizat de Comisie se ocupa de toate vanzarile europene de instalatii electrice izolate pe baza de gaz, pentru controlul inchiderii circuitelor, care sunt folosite pentru a transporta curent catre case, birouri sau fabrici.

"Comisia a oprit un cartel care a inselat companiile de distributie publice si pe consumatori vreme de peste 16 ani", a declarat comisarul european pentru probleme de concurenta, Neelie Kroes. Cartelul a folosit mailuri incriptate, trimise unor adrese anonime, pentru a ajuta la coordonarea cotelor globale ale cartelului. Companiile europene s-au inteles sa nu vanda in Japonia iar companiile nipone s-au tinut departe de Europa, a mai anuntat Comisia.

Membrii cartelului au aranjat licitatii false pentru a-si mentine cotele globale, masuri care au fost confirmate prin doua intelegeri scrise, au mai declarat reprezentantii Comisiei. Compania japoneza Mitsubishi Electric a fost amendata cu 118,6 milioane de euro iar Toshibacu 91 de milioane de euro, dintre care 4,7 milioane de euro reprezinta o suma comuna, asupra careia cele doiua companii vor trebui sa se inteleaga.

Compania franceza Alstona fost, de asemenea, amendata cu 65 de milioane de euro. Alston a vandut filiala implicata in cartel, cu cateva luni inainte ca acesta sa fie stopat, catre Areva, care nu a avut nicio cunostinta despre cartel.

Compania Hitachi a primit o amenda de 51,8 euro iar Fuji a fost amendata cu 3,8 milioane de euro. Compania in regim joint venture a celor doua companii, Japan AE Power Systems , a fost amendata cu 1,4 milioane de euro. Hitachi si Fuji trebuie sa decida cum sa imparta plata. Compania frantuzeasca Schneider Electric a fost amendata cu 8,1 milioane de euro iar Siemens Austria a primit o sanctiune de 22,1 milioane de euro.

Grupului elvetian ABB i s-a anulat amenda, de la 215 milioane de euro, dupa ce a dezvaluit existenta cartelului si a predat dovezi detaliate referitoare la acesta. "Companiilor ABB si angajatilor acestora nu li se permite, sub nicio forma, sa se implice in practici anticompetitive", se precizeaza intr-un comunicat al grupului, publicat dupa anuntarea amenzilor. Companiile s-ar putea confrunta si cu alte probleme, in diferite state, pentru actiunile intreprinse.

Dispozitivul pentru comercializarea caruia au fost amendate companiile este un echipament greu, costisitor, care controleaza fluxul de curent prin sistemele de electricitate. Acesta este vandut ca un produs separat si este o parte a unei substatii electrice complet functionale.

Cu toate ca amenda acordata de executivul UE este cea mai mare sanctiune acordata vreodata pentru o singura ilegalitate intreprinsa de companii, amenda cumulata, pentru intregul sector, este in urma recordului de 790,5 milioane de euro, impus de catre CE unui cartel al vitaminelor, in 2001.In ceea ce priveste cea mai mare amenda impusa unei singure companii, aceasta a fost de 462 milioane de euro iar grupul sanctionat a fost Hoffman-LaRoche, pentru multimple incalcari ale legii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri