Banca centrala a Rusiei ar putea continua sa gestioneze cursul rublei anul acesta, ca sa scada presiunile inflationiste, dar in decurs de trei ani cursul rublei va avea un regim de flotare libera, a spus prim vicepresedintele Bancii centrale a Rusiei, Alexei Ulyukayev. "Cum toti ceilalti factori sunt egali, am putea folosi in continuare acest instrument. Este foarte eficient", a spus Ulyukayev.

"Acum avem mai putine motive decat altadata, ca sa folosim mecanismul ratei de schimb pentru combaterea inflatiei, dar suntem liberi sa il folosim", a spus Ulyukayev, cu ocazia unui seminar al bancii centrale a Rusiei dedicat jurnalistilor, informeaza NewsIn. Ulyukayev a sugerat ca un excedent de cont curent in scadere, determinat de preturile mai mici ale petrolului, ar putea insemna ca banca centrala trebuie sa intervina mai putin decat in trecut in piata valutara, incetinind acumularea de rezerve in moneda straina.

Ulyukayev a spus ca banca centrala a vrut sa treaca la mecanismul de tintire a inflatie, dar acest lucru este imposibil atata timp cat banca centrala conduce cursul controlat al rublei folosind ca ghid pentru politica sa un cos de monede dolar/euro."Tinta de inflatie nu poate fi combinata cu un curs de schimb controlat. tintirea inflatiei are nevoie de un curs liber", a mai spus Ulyukayev, si a adaugat ca banca va fi gata sa treaca la flotarea libera a rublei in urmatorii trei ani.

Prim vicepresedintele bancii centrale a Rusiei a spus ca aporturile de capital trebuie sa scada inainte de introducerea unui curs liber, iar banca are nveoie sa adapteze legislatia curenta. "In trei ani ar trebui sa fim in stare sa facem acest lucru", a spus Ulyukayev, citat de Reuters. Banca centrala a Rusiei cumpara moneda straina pe care companiile petroliere o aduc in Rusia, ca sa plateasca salarii si impozite. Banca a permis, in 2006, aprecierea rublei cu aproximativ 4,3%, fata de cosul dual de monede, ceea ce a determinat scaderea inflatiei sub doua cifre, pentru prima data de la caderea fostei Uniuni Sovietice.

Banca centrala a Rusiei vrea ca inflatia sa fie de 8%, in 2007. Preturile au crescut cu 1,3% in primele 15 zile din ianuarie, determinand guvernul sa ceara masuri anti-inflatie. Printre masurile impotriva inflatiei, va creste emisiunea de obligatiuni OBR pe termen scurt, ca sa neutralizeze lichiditatea in exces. Ulyukayev a spus ca, in contextul in care excedentul de cont curent al Rusiei se micsoreaza, deoarece scad preturile petrolului, valul de lichiditate ar putea sa regreseze daca banca centrala intervine numai ocazional, ca sa echilibreze miscarile pietei.

"Excesul permanent de lichiditate devine un aspect din trecut", a mai spus Ulyukayev. Un nivel mai scazut al lichiditatii ar trebui sa creasca ratele dobanzii din piata, fortand bancile sa se adreseze bancii centrale pentru finantare si dand acesteia mai multa putere asupra economiei prin ratele dobanzii. Ulyukayev a spus ca banca este pregatita sa scada rata de refinantare, care este in prezent de 11%, cu o jumatate de punct procentual. Aceasta rata este folosita mai ales ca plafon pentru ratele oficiale ale dobanzii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri