Numarul de someri pe plan mondial a atins in 2006 un nivel record, de 195,2 milioane, in ciuda unei cresteri sustinute a economiei mondiale, potrivit unui raport al Biroul International al Muncii, citat de Reuters.
Numarul de persoane in varsta de peste 15 ani care au beneficiat de un loc de munca a atins la sfarsitul anului 2006 nivelul record de 2,9 miliarde, insa rata somajului pe plan mondial a ramas practiv neschimbata, la nivelul de 6,3%, conform raportului anual emis de BIM privind "tendintele de pe piata muncii".

Muncitorii saraci nu au beneficiat decat foarte putin de cresterea economiei mondiale iar 1,37 milioane de muncitori extrem de saraci supravietuiesc cu mai putin decat echivalentul a doi dolari americani pe zi pe persoana, conform studiului BIM, informeaza NewsIn.

"Cei zece ani de crestere economica sustinuta nu au avut decat un impact redus, limitat la un numar destul de restrans de state, asupra numarului de muncitori care traiesc in mizerie alaturi de familia lor. Chiar mai mult, cresterea economica nu a dus la scaderea somajului", a declarat directorul general al BIM, Juan Somavia.

"In cursul deceniului ce a trecut, cresterea economica a adus cu sine cresterea productivitatii si a majorarii numarului de angajati: productivitatea mondiala a crescut cu 26% in timp ce numarul angajatilor pe plan mondial nu a crescut decat cu 16,6%", reiese din acest raport.

Pentru a reduce, sau cel putin a sustine nivelul curent al ratei somajului, trebuie intarita legatura intre crestere economica si piata muncii: reducerea numarului de someri si de muncitori saraci este o conditie prealabila a dezvoltarii si cresterii economice viitoare, precizeaza raportul.

Somajul afecteaza cel mai mult tinerii: 86,3 milioane de tineri intre 18 si 24 de ani sunt someri, "ceea ce reprezinta 44% din somerii din lume", a constatat BIM.

in plus, discrepanta pe piata muncii intre barbati si femei persista: in 2006, doar 48,9% din femeile de peste 15 ani aveau un loc de munca, fata de 49,6% in 1996.

"In cazul populatiei masculine, aceste cote erau de 75,7% in 1996 si de 74% in 2006", releva acest raport. Pentru prima data, in 2006 sectorul serviciilor a depasit sectorul agriculturii in ceea ce priveste numarul de angajati.

Sectorul industrial contabilizeaza 21,3% din slujbele din lume. Cele mai mari scaderi are ratei somajului au fost observate in cazul economiilor dezvoltate, in special in Uniunea Europeana, unde somajul a atins la sfarsitul anului 2006 nivelul de 6,2%.

Cea mai mica rata a somajului poate fi observata in Asia de Est, unde aceasta a atins nivelul de 3,6%. La polul opus se situeaza Orientul Mijlociu si Africa de Nord, aici somajul ridicandu-se la 12,2%.

Regiunea Africii subsahariene ocupa locul doi pe plan mondial in ceea ce priveste somajul, aici rata somajului fiind de 9,8%, aici fiind intalnit cel mai mare numar de muncitori saraci.

In aceasta regiune, opt barbati si femei din zece supravietuiesc cu echivalentul a mai putin de doi dolari pe zi pe persoana.

Conform datelor BIM, intre 2001 si 2006, numarul de lucratori aflati sub pragul saraciei, de mai putin de un dolar pe zi pe persoana, a scazut in toata lumea mai putin in Africa subsahariana, unde a crescut pana la nivelul de 14 milioane, iar in alte regiuni, printre care America Latina, regiunea Caraibelor, Orientul Mijlociu si Africa de Nord, acest numar nu a inregistrat variatii importante.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri