Doua au fost evenimentele care ar fi putut genera un trend puternic: publicarea (in aceesi zi) a datelor despre deficitul comercial al Statelor Unite si a minutei sedintei FED care a avut loc in 22 martie. Dar nu a fost sa fie asa... Estimarile indicau un deficit de 59 miliarde de dolari pentru luna precedenta, confirmand trendul crescator al deficitului, cu consecinte negative fata de dolar.

Cititorii cunosc deja fenomenul a pune in pret. Investitorii si-au ajustat portofoliile in consecinta si au vandut dolari contra euro cu o zi inainte de publicarea datelor oficiale, ridicand cotatia EUR/USD de la 1,2920 la 1,2985. Dar a mai fost un aspect: dincolo de estimari, printre traderi au mai circulat asa-numitele whispered numbers, adica zvonuri in piata, care indicau ca investitorii s-au pregatit pentru o cifra mult mai mare: 63 de miliarde. In momentul publicarii cifrei oficiale de 61,04 miliarde, reactia nu s-a lasat mult asteptata: in decurs de numai cateva minute, cotatia (crescuta cumva artificial datorita celor mentionate anterior) a scazut drastic, stabilizandu-se apoi in jurul valorii 1,2880. Investitorii au asteptat apoi minuta sedintei FED.

Dupa cateva ore, au putut descoperi ca, de data aceasta, oficialii FED au avut parte de o sedinta in contradictoriu: o parte au avertizat asupra presiunii inflationiste in conditiile unei cresteri economice durabile (ceea ce ar implica o accelerare a ridicarii dobanzii), iar cealalta parte a considerat ca inflatia nu constituie inca un pericol, iar acea deja celebra sintagma measured pace trebuie mentinuta. Desigur, majoritatea a invins si, ca urmare, dupa cum bine stim, la acea sedinta dobanda a fost ridicata la 2,75%. Dar unanimitatea nu a fost prezenta la aceasta sedinta. Adica au aparut voci care afirma ca politica pasilor marunti trebuie mentinuta.

Ca o consecinta directa, dolarul a cedat rapid aproximativ jumatate din ceea ce castigase anterior. Refuzul dolarului de a ceda teren ne-ar putea face sa ne gandim la un pseudo-echilibru: ajutorul dat de diferenta pozitiva a ratei dobanzii dolarului fata de euro tinde sa contrabalanseze frana impusa de escaladarea deficitului comercial si bugetar. Dar asta nu inseamna neaparat ca peste Ocean climatul economic se va imbunatati si ca va creste increderea investitorilor. Dovada este trendul de scadere al pietei de capital, grevata fiind de perspectiva scumpirii creditului. Au aparut semne ca tensiunile din piata au crescut. Perioada de consolidare in care ne aflam se va sfarsi curand...


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri