Marea Britanie va deveni dupa Brexit un "jucator din mana a doua" incapabil sa concureze cu puteri ca Statele Unite, China si Uniunea Europeana, a afirmat miercuri presedintele Consiliului European, Donald Tusk, relateaza AFP, preluat de Agerpres.

Brexitul marcheaza "adevaratul sfarsit al Imperiului Britanic" iar sustinatorii Brexitului au fost inselati daca au crezut ca parasirea UE le va permite tarii lor sa isi redobandeasca preponderenta in problemele mondiale, a adaugat fostul premier polonez intr-un discurs tinut la Bruges in fata Colegiului Europei, care pregateste noile generatii de functionari europeni.

Afirmatiile directe facute de Donald Tusk, al carui mandat de presedinte al Consiliului European se incheie la sfarsitul lunii, intervin intr-un moment in care Marea Britanie se pregateste sa revina la urne pentru un scrutin legislativ crucial unde chestiunea Brexitului divizeaza in profunzime clasa politica britanica.

Unii partizani ai Brexitului au insistat asupra faptului ca parasirea Uniunii Europene, cel mai mare bloc comercial din lume, i-ar permite Marii Britanii sa stabileasca legaturi economice mai stranse cu alte tari.

"Puteti considera in asta dorinta de un imperiu. De fapt, se va produce exact contrariul. Numai facand parte dintr-o Europa unita Marea Britanie poate juca un rol international", a subliniat Donald Tusk.

"Si lumea stie asta. Dupa plecarea sa, Marea Britanie va deveni un 'outsider', un jucator de mana a doua, in timp ce lucrurile serioase se vor petrece cu China, Statele Unite si UE", a tinut sa adauge presedintele Consiliului European.

Donald Tusk, care nu si-a ascuns niciodata ostilitatea fata de retragerea Marii Britanii, i-a indemnat pe partizanii mentinerii tarii in UE sa nu se lase infranti inaintea alegerilor anticipate de la 12 decembrie.

"Singurele cuvinte care imi vin in minte acum sunt simple: nu renuntati. In acest meci, am adaugat prelungiri. Poate vom merge pana la lovituri de pedeapsa", a mai spus el.

Cu acelasi prilej, Donald Tusk a salutat unitatea manifestata de celelalte 27 de tari membre ale UE timp de peste doi ani cat au durat negocierile sinuoase dintre Londra si Bruxelles.

"Cei 27, si-a exprimat el satisfactia, au manifestat intre ei o autodisciplina si o loialitate exemplare, in pofida incercarilor Londrei de a plasa aceste negocieri pe un plan bilateral", a declarat presedintele Consiliului European.

Pe de alta parte, Donald Tusk l-a criticat pe seful statului francez, Emmanuel Macron, deoarece s-a opus deschiderii negocierilor de aderare la UE pentru Macedonia de Nord si Albania. De asemenea, el a deplans apelul presedintelui francez la o apropiere fata de Rusia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri