Inflatia ramane la aceleasi cote
Conform ultimelor statistici realizate de catre Eurostat, productia industriala din zona euro pe luna februarie a inregistrat o scadere de 0,5 procente in raport cu prima luna a anului, iar rata inflatiei pe luna martie a ramas la aceeasi valoare ca si in luna februarie, 2,1 procente.

Productia industriala a scazut in zona euro cu 0,5 procente pe luna februarie in raport cu ianuarie, se arata in estimarile publicate de Eurostat prin Oficiul de Statistica al Comunitatii Europene. Atat pe ultima luna a anului trecut, cat si in ianuarie 2005, productia din zona euro crescuse cu 0,3 la suta. Pentru UE 25, productia din decembrie a fost insa constanta, inregistrandu-se apoi, in ianuarie, aceeasi crestere de 0,3 la suta ca si in zona euro.

In februarie 2005 productia industriala a crescut cu 0,6 procente in zona euro fata de aceeasi luna a anului trecut, iar pentru UE 25 cresterea a fost de numai 0,4 la suta, arata statisticile. Singurul sector economic care a progresat pe luna februarie a anului in curs a fost cel al energiei, care a inregistrat o crestere de 3,9 procente in zona euro, si de 3,1 in UE 25. In aceeasi perioada, productia nu a crescut decat in opt din statele membre, si a scazut in treisprezece. Cele mai mari cresteri au fost observate in Estonia (+5,2 procente), in Portugalia (+3,5 procente) si in Letonia (+2,2 la suta), iar cele mai mari scaderi s-au inregistrat in Irlanda (-9,0 procente), Danemarca si Belgia.

Comparatiile anuale indica faptul ca productia industriala pentru Uniunea Europeana se afla intr-o usoara scadere, de aproximativ 0,42 procente.

Inflatie constanta

Rata inflatiei anuale atat din zona euro, cat si din UE 25 a fost de 2,1 procente in luna martie, neschimbata in raport cu luna februarie, se arata in sursa citata. Inflatia lunara calculata pentru luna martie a fost de 0,7 procente. Indicele european al preturilor la consum (IPCE) a atins o rata a inflatiei anuale de 2,1 procente pentru luna martie.

Cele mai mici inflatii pe luna martie le-au avut Suedia, Finlanda, Cehia si Danemarca, iar cele mai ridicate s-au inregistrat in Letonia (6,6 procente), Estonia (4,8 procente).

Cresterile de preturi, cele mai mari din zona euro, s-au inregistrat la locuinte, bauturi alcoolice, tutun si transporturi, iar cele mai mici variatii s-au inregistrat la comunicatii si articole vestimentare. Impact asupra inflatiei au avut insa in special cresterile inregistrate la carburanti, care au dus la scumpirea generala a transporturilor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri