Republica Moldova ar putea lua o pauza in colaborarea cu Fondul Monetar International (FMI), a lasat sa se inteleaga marti premierul moldovean Ion Chicu intr-o declaratie televizata, specificand ca aceasta s-ar putea intampla in cazul in care FMI nu va da dovada de flexibilitate, declaratia sa intervenind la scurt timp dupa ce noul guvern de la Chisinau a anuntat ca negociaza cu Rusia un imprumut de 500 milioane de dolari, relateaza portalul Deschide.md si Reuters.

Seful guvernului de la Chisinau a mentionat ca pe data de 20 martie 2020 expira programul in curs cu FMI si atunci se vor purta discutii in vederea unui nou program, scrie Agerpres.

'Am avut o discutie cu seful misiunii FMI in Republica Moldova. Ne propunem sa discutam cu ei perspectivele colaborarii pe mai departe, dupa finalizarea programului curent care expira la 20 martie. Noi, orice colaborare cu orice institutie financiara, inclusiv FMI, o vedem doar din perspectiva intereselor Republicii Moldova', a declarat Chicu, in cadrul emisiunii 'Puterea a patra' de la N4.

'Daca FMI va fi suficient de flexibil pentru a accepta viziunea noastra, vom continua colaborarea, daca nu vom avea flexibilitate, nu exclud ca vom lua o pauza', a declarat Ion Chicu, adaugand ca mai sunt cateva conditii care urmeaza sa fie discutate cu FMI.

Sunt unele conditii asumate in august, care trebuiau indeplinite de fostul guvern pana la 31 octombrie. Din discutii am inteles ca se va insista ca noi sa le implementam. O parte din ele imi par absolut inacceptabile. Avem in vedere orice cooperare cu partenerii externi prin prisma intereselor nationale ale Moldovei. Ne-am angajat sa investim o suma importanta de bani in sfera sociala', a mai spus acesta.

Potrivit Jurnal.md, in septembrie, Consiliul Director al FMI a finalizat a patra si a cincea evaluare a programului cu Republica Moldova, care presupune accesarea sumei de circa 46,1 milioane dolari. In total, programul Republicii Moldova cu FMI a fost aprobat la valoarea totala de circa 178,7 milioane dolari.

O noua delegatie a FMI urmeaza sa efectueze o vizita in Republica Moldova in perioada ianuarie - februarie 2020.

Conform Reuters, declaratiile si actiunile premierului Chicu, care a efectuat o vizita la Moscova saptamana trecuta, sugereaza un posibil viraj al Chisinaului spre Moscova, dupa ce precedentul guvern prooccidental a cazut prin motiune de cenzura la 12 noiembrie, la numai cinci luni dupa instalare cu promisiunea de a combate coruptia.

Guvernul socialist minoritar al premierului Chicu doreste sa majoreze pensiile si salariile in perspectiva alegerilor prezidentiale, pe care actualul presedinte prorus Igor Dodon, liderul de facto al Partidului Socialist (aflat la guvernare), spera sa le castige pentru a-si reinnoi mandatul, el fiind un sustinator al relatiilor stranse cu Moscova.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri