Nasdaq a renuntat la majorarea ofertei ostile de preluare a operatorului bursier european London Stock Exchange (LSE) si a lasata soarta posibilei fuziuni in mana actionarilor, relateaza Reuters
Nasdaq detine aproape 30% din actiunile LSE si ofera 1.243 pence/actiune pentru restul pachetului de actiuni, evaluand operatorul bursier la 2,7 miliarde lire sterline (5,3 miliarde dolari).

Oferta are un termen pana la 10 februarie in care fie va fi respinsa, fie va fi aprobata neconditionat, in conformitate cu regulile de preluare din Marea Britanie. Numarul actionarilor London Stock Exchange care au votat nu a fost anuntat. Orice majorarea a ofertei Nasdaq pentru LSE ar trebui sa fi fost aprobata de ambele companii.

Cele doua burse s-au angajat intr-un razboi verbal in timpul ultimelor saptamani, Nasdaq a criticat LSE, deoarece refuza sa discute despre perspectivele unei preluari convenite. LSE a respins criticile la inceputul acestei saptamani si a spus ca Nasdaq nu a cautat o discutie constructiva cu operatorul bursier european.

Ritmul fuziunilor intre bursele din lume s-a accelerat, deoarece cresc presiunile pe care le fac clientii asupra acestora, ca sa ofere servicii globale si sa reduca taxele. Si competitia devine mai intensa, deoarece un grup de banci de investitii planuieste sa creeze o platforma pan-europeana de tranzactionare anul acesta.

LSE a reprezentat multa vreme o tinta de preluare, partial deoarece are o capitalizare de piata mica, prin comparatie cu concurentii ei. Actiunile LSE s-au triplat in ultimii doi ani, in contextul in care a primit si a respins o serie de oferte.

Cotatia actiunilor LSE a urcat cu 0,2%, la valoarea de 1.285 pence, pana la 16:16, ora Romaniei, peste pretul de 1.243 pence oferit de Nasdaq, dar a scazut de la cea mai mare valoare atinsa in toate timpurile, de 1.311 pence/actiune, deoarece s-au risipit sperantele legate de majorarea ofertei de preluare.

Investitorul american Samuel Heyman a spus ca si-a majorat dobanda la LSE la 10,44%. Vehiculele acestuia pentru investitii, Heyman Investment Associates si Vesper Holdings, detin derivative cum ar fi cele options si contracte pentru diferenta prin care e expus la actiunile LSE.

Analistul economic Mamoun Tazi, de la Man Financial, si-a sfatuit clientii sa vanda. "Daca destui actionari isi marcheaza profitul si determina scaderea cotatiei actiunilor sub 1.243 pence, atunci unii dintre actionarii care raman ar putea fi tentati sa isi vanda actiunile", a spus Tazi.

Directorul general Nasdaq, Bob Greifeld a spus ca este optimist cu privire la succesul preluarii. In discursul tinut joi, cu ocazia Forumului Economic Mondial de la Davos, Greifeld a spus ca, saptamana viitoare, se asteapta ca oferta sa fie acceptata.

Bursa americana Nasdaq a lansat, la 12 decembrie 2006, o oferta ostilade preluare, in valoare de 2,7 miliarde de lire sterline, (5,3 miliarde de dolari) a bursei londoneze London Stock Exchange, apeland direct la investitori dupa ce a fost respinsa de principala bursa europeana.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri