Consiliul de administratie al grupului spaniol de gaze naturale Gas Natural se va reuni in cursul acestei saptamani pentru a retrage oferta de preluare facuta companiei de electricitate Endesa, a anuntat luni cotidianul catalan La Vanguardia.

Consiliul de administratie se va intalni intr-o sedinta extraordinara miercuri sau joi, cu scopul de a retrage oferta de preluare a Endesa, asigura cotidianul catalan, in general bine informat in ceea ce priveste grupul Gas Natural. "Aceasta reuniune va pune punct unui proiect care a trenat o perioada indelungata prin tribunale", explica cotidianul din Barcelona, citat de NewsIn. Serviciul de presa al companiei Gas Natural nu a putut fi contactat pentru a comenta aceasta informatie aparuta in presa.

Arbitrul pietei spaniole, CNMV, a dat oficial acordul in cursul saptamanii trecute, pentru lansarea celor doua oferte rivale, una depusa de Gas Natural si cealalta de grupul german E.ON, pentru preluarea principalei companii spaniole de electricitate, Endesa.

Cele doua societati interesate de preluarea Endesa au ragaz pana la 2 februarie pentru a-si modifica sau retrage oferta. in perioada in care se mai pot depune oferte, Endesa va convoca o adunare a actionarilor pentru a decide daca vor ridica sau nu limita de 10% privind drepturile de vot ce pot fi detinute de un investitor.

Oferta Gas Natural depusa in septembrie 2005 evalueaza grupul Endesa la 22,5 miliarde de euro, in timp ce cea depusa de compania germana este in valoare de 36,5 miliarde euro. E.ON a intrat in batalia pentru Endesa in urma cu un an, oferind pentru inceput 25,4 euro pe actiune pentru preluarea Endesa, depasind astfel oferta facuta de grupul Gas Natural.

Pietele se asteapta ca grupul german sa isi majoreze oferta, momentan actiunile Endesa fiind tranzactionate cu aproximativ 39 de euro pe actiune. La sfarsitul saptamanii trecute, E.ON a declarat ca oferta curenta, de 36,5 miliarde de euro pentru grupul Endesa, este foarte atractiva pentru actionarii companiei spaniole si ca nu va fi afectata de speculatiile financiare.

Grupul spaniol Acciona este actionarul principal al Endesa, cu o participatie de 21%, pe locul doi fiind plasata institutia bancara Caja Madrid, ce detine o participatie de aproximativ 10%. Acciona a platit aproximativ 33-34 euro pe actiune pentru participatia sa de 21% din Endesa. Tot in cursul saptamanii trecute, Acciona a declarat ca Endesa valoareaza aproximativ 53,9 miliarde de euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si