Principalii candidati din cursa prezidentiala a Frantei au majorat ritmul atacurilor impotriva BCE si acuza institutia pentru lentoarea cresterii economice si pentru valoarea ridicata a monedei euro, punand sub semnul intrebarii independenta Bancii. "Facem ce trebuie sa facem", a declarat Trichet intr-un interviu acordat postului francez de televiziune LCI.

Candidatul conservator Nicolas Sarkozy a acuzat Banca Centrala Europeana de "autism" si refuz de a lua parte la o discutie serioasa cu politicienii. Candidata socialista Segolene Royal a precizat ca rolul Bancii ar trebui modificat, pentru a acoperi o gama mai larga de probleme, nu numai stabilitatea preturilor.

"Aceasta banca nu trebuie sa se concentreze doar pe lupta impotriva inflatiei", a declarat el pentru televiziunea franceza in luna decembrie 2006. "Trebuie sa se preocupe si de slujbe si crestere economica, cu alte cuvinte, sa lupte impotriva somajului", a adaugat Royal, potrivit NewsIn.

Trichet a declarat ca doar politicienii francezi ataca Banca, in timp ce alte state au sprijinit independenta BCE. "Trebuie sa spun ca nu mai exista nici o alta tara unde sa existe acest fenomen", a precizat Trichet. "Telespectatorii nu spun acest lucru, ei spun doar sa ne facem treaba si sa avem grija ca preturile sa ramana stabile. Ei nu ne spun ca suntem prea obsedati de inflatie", a adaugat acesta.

Citeste si:

Trichet este de parere ca politicienii francezi se inseala atunci cand spun ca nu a existat destul dialog intre BCE si politicieni. "Cred ca avem relatii bune cu Eurogrupul", a declarat Trichet, referindu-se la grupul de ministrii de finante europeni, cu care se intalneste frecvent.

Trichet a negat existenta unor planuri conform carora va tine un numar suplimentar de sedinte cu presedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker si comisarul european pentru afaceri monetare, Joaquin Almunia.

Politicienii si oamenii de afaceri francezi se plang ca BCE a permis monedei euro sa se aprecieze in comparatie cu alte monede, acest lucru afectand posibilitatile acestora de a exporta bunurile. Economia franceza s-a bazat pe consumul intern, in timp ce exporturile au stagnat.

Situatia este in contrast cu statul vecin, Germania, unde economia se bazeaza de exporturi. Trichet a tinut sa sublinieze succesul Germaniei, precizand ca statul german s-a reocupat mult mai mult decat Franta de a-si face economia mult mai competitiva.