Seful Pentagonului Mark Esper a luat vineri apararea cresterii drastice a cheltuielilor militare solicitate aliatilor Statelor Unite de presedintele Donald Trump, subliniind ca NATO nu isi poate permite state "parazite", informeaza AFP.

"Majoritatea statelor considera SUA drept cel mai bun partener pentru securitatea mondiala, nu doar datorita superioritatii capacitatilor si echipamentelor noastre militare, dar si datorita valorilor pe care le aparam", a declarat ministrul american al apararii in fata expertilor in securitate nationala ai Consiliului pentru Relatii Externe (CFR), potrivit Agerpres.

"Aliantele noastre nu se bazeaza pe tranzactii comerciale". "Ele sunt, mai degraba, bazate pe respect reciproc, valori comune si o vointa impartasita de a le apara", a adaugat oficialul american.

Fostul diplomat Richard Haas, presedinte al CFR, i-a aminitit acestuia ca, dimpotriva, anumite state membre ale NATO percep alianta cu Washingtonul ca devenind din ce in ce mai "tranzactionala" si se indoiesc de vointa SUA de a le apara in caz de agresiune daca acestea nu au contribuit suficient din punct de vedere financiar.

"Pentru multi din aliatii nostri (relatiile) par chiar conditionate" de 2% din PIB, procent pe care Washington-ul il cere ca statele membre NATO sa il aloce apararii, a adaugat fostul diplomat. "Nu cred ca este o tranzactie. Este o obligatie", a replicat Esper. "SUA aloca 3.5% din PIB pentru apararea sa, a aliatilor si a partenerilor sai. Multe state aloca mult mai putin de 1% apararii".

"Timp de ani de zile, de zeci de ani de zile, am cerut partenerilor nostri europeni sa contribuie mai mult la Alianta. Nu au facut-o", a continuat seful Pentagonului. "Nu cred ca cerem prea mult" a conchis el. "Toate tarile trebuie sa contribuie la apararea lor. Nu se poate sa existe paraziti. Nu se poate sa existe reduceri. Ne priveste pe toti".

In 2014, aliatii s-au angajat sa creasca cheltuieile dedicate apararii cu echivalentul a 2% din PIB pana in 2024, dar doar noua state membre au atins acest obiectiv in 2019, iar Germania a avertizat deja ca nu va putea atinge aceasta tinta "inainte de inceputul deceniului 2030".

Sursa foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri