Monopolul rus de gaze naturale Gazprom anuntat ieri ca a trimis o serie de scrisori principalelor grupuri energetice straine, continind invitatia de a participa drept subcontractori la exploatarea gigantului camp gazeifer stockman, informeaza NewsIn.

"Gazprom a trimis in cursul saptamanii trecute scrisori catre grupurile ce faceau parte din lista companiilor potentiale partenere ale Gazprom pentru exploatarea campului stockman, invitandu-le inapoi la masa negocierilor. Aceste companii sunt invitate sa participe la acest proiect in calitate de subcontractori", a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al grupului rusesc.

In 2005 o serie de companii ( cele norvegiene Statoil si Norsk Hydro, cele americane ConocoPhilips si Chevron, precum si cea franceza Total) au fost selectionate pentru a participa ca investitori la dezvoltarea acestui zacamant gazeifer, insa la data de 9 octombrie 2006 Gazprom a facut un anunt surprinzator, conform caruia va exploata singur campul stockman. Acest zacamant, localizat in Marea Barents, contine rezerve de aproximativ 3700 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat la inceputul lunii decembrie ca mai exista sperante pentru investitorii straini de a participa la acest proiect, in cazul in care vor prezenta "propuneri interesante". "Din cauza rezultatelor nesatisfacatoare ale negocierilor cu partenerii straini, Gazprom a decis intr-o prima instanta construirea unei cai de transport a gazelor naturale catre Europa si apoi producerea de gaze naturale lichefiate, destinate in special pietei din SUA", a precizat atunci Putin.

Fiind extrem de mare, campul gazeifer stokman reprezinta un proiect foarte complicat, aflandu-se departe in largul Marii Barents. Grupul Gazprom a anuntat insa la data de 9 octombrie ca va exploata prin mijloace proprii acest zacamant si ca marea parte a cantitatii extrase va fi livrata catre pietele europene, decizie ce a fost interpretata ca o sfidare catre Statele Unite in special.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
'Setea' de gaze din Europa a dublat profitul Gazprom