Pretul petrolului a crescut, luni, inspre 56 dolari/baril, pe fondul unui val de frig in Statele Unite ale Americii, cea mai mare piata energetica din lume, si a semnalelor contradictorii legate de actvitatea nucleara a Iranului

Petrolul brut tranzactionat pe piata americana a castigat 16 centi, la cotatia de 55,58 dolari/baril, pana la 11:35, ora Romaniei, extinzand castigul de 2% de la sfarsitul saptamanii trecute. Petrolul Brent a crescut cu 19 centi, la valoarea de 55,48 dolari.

"Este posibil ca pretul petrolului sa creasca si mai mult, deoarece prognozele arata cresterea cererii de combustibil termic pe piata americana", a spus Dariusz Kowalczyk, strateg sef pentru investitii la SJ Seymour Group, informeaza NewsIn. "si vestile legate de progresul cercetarii nucleare in Iran a speriat putin piata", a mai spus Kowalczyk.

Un parlamentar iranian a spus, la sfarsitul saptamanii trecute, ca in Iran a inceput instalarea a inca 3.000 de dispozitive pentru imbogatirea uraniului, activitatea prin care se fac bombe atomice. Declaratia a fost dezmintita de un oficial nuclear iranian.

Semnalele contradictorii au trezit ingrijorari legate de posibila inrautatire a tensiunilor intre Statele Unite ale Americii si Iran, al patrulea producator de petrol al lumii, fapt care ar putea conduce la o crestere a preturilor petrolului asemanatoare celei din iulie 2006, cand acesta a atins nivelul de 78,40 dolari/baril.

Administratia Bush, care a spus ca nu exclude actiunea militara, daca esueaza demersul diplomatic, si-a inasprit pozitia fata de Iran in ultimele saptamani. Kowalczyk a spus ca si stirile de la Forumul Economic Mondial tinut la Davos, in Elvetia, care a descris un tablou optimist pentru economia Chinei si o progonza de crestere economica peste asteptari a SUA in 2007 sunt elemente care sustin majorarea preturilor petrolului.

Analistii au spus ca violentele in crestere din Nigeria au accentuat ingrijorarile legate de o eventuala reducere a productiei in aceasta tara, unde un val de atacuri au fortat inchiderea a 20% din capacitatea totala de productie a tarii.

Militantii din Miscarea pentru emanciparea Deltei Nigerului au incendiat, la sfarsitul saptamanii trecute, un sediu de politie la Port Harcourt, oras situat in Delta Nigerului producatoare de petrol, ca sa elibereze unul dintre liderii lor.

Preturile petrolului continua sa fie mai mici cu 9%, luna aceasta, dar esecul pietei de a scadea saptamana trecuta sub pragul de 50 dolari/baril a condus la o noua majorare a preturilor.

Organizatia tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a spus ca va astepta o evaluare a impactului reducerii acutale a productiei zilnice de petrol, inainte de a cere o noua scadere a plafonului.

Grupul a decis, in octombrie 2006, sa reduca productia zilnica de petrol cu 1,2 milioane de barili pe zi, respectiv 4%, de la 1 noiembrie 2006, iar apoi a hotarat ca de la 1 februarie 2007 sa se aplice o noua reducere a productiei de petrol cu 500.000 barili pe zi, dupa declinul accentuat al preturilor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Petrolul urca dupa neintelegirile dintre Arabia Saudita si Qatar