Presedintele american Donald Trump a fost pus sub acuzare miercuri de Camera Reprezentantilor pentru ''abuz de putere'' si ''obstructionarea Congresului'', intr-un vot care deschide calea unui proces de destituire in Senat, fostul om de afaceri denuntand imediat "ura" adversarilor sai politici, comenteaza AFP, potrivit Agerpres.

Camera Reprezentantilor, dominata de democrati, s-a pronuntat in favoarea 'impeachment-ului' miliardarului republican de 73 de ani pentru "abuz de putere", cu 230 de voturi 'pentru' si 197 'impotriva'.

Este sarcina Senatului acum sa il judece pe Trump, fara indoiala in ianuarie. Insa republicanii, care controleaza camera superioara a Congresului, au intentia ferma de a-l achita pe presedintele lor.

"Presedintele este increzator ca Senatul va restabili ordinea", a reactionat imediat Casa Alba. "El este pregatit pentru urmatoarele etape si este increzator in faptul ca va fi total disculpat", a adaugat Casa Alba.

Votul de miercuri seara din Camera Reprezentantilor, care are loc cu mai putin de un an pana la scrutinul prezidential, este un moment istoric.

Doar alti doi presedinti - Andrew Johnson in 1968 si Bill Clinton in 1998 - au mai fost pusi sub acuzare. Republicanul Richard Nixon, aflat in centrul scandalului Watergate, a preferat sa demisioneze in 1974 inainte de a fi supus unei astfel de proceduri.

Decizia a venit intr-un moment in care Trump era la tribuna unui miting de campanie la Battle Creek, in Michigan, la circa 1.000 de km de Washington.

Acuzand "stanga radicala" ca este roasa de "invidie si de ura", el i-a acuzat pe democrati ca incearca "sa anuleze votul a zeci de milioane de americani" prin tentativa de a-l indeparta de la Casa Alba. El a spus ca adversarii sai politici tocmai au comis un "suicid politic".

Mai tarziu in cursul noptii, Trump a postat pe Twitter o fotografie cu el in alb si negru, in care arata cu degetul inainte, insotita de textul: "In realitate, ei nu ma vaneaza pe mine. Va vaneaza pe voi. Eu nu fac decat sa le stau in cale".

"Este tragic, dar actele iresponsabile ale presedintelui au facut necesara punerea sa sub acuzare", a afirmat Nancy Pelosi, sefa democratilor din Camera Reprezentantilor. "Nu ne-a lasat alta optiune", a adaugat ea.

Trump, al 45-lea presedinte al SUA, care incearca sa obtina un al doilea mandat la alegerile din noiembrie 2020, a mai fost pus sub acuzare si pentru obstructionarea Congresului, din cauza refuzului de a participa la ancheta de destituire care l-a vizat.

El este acuzat ca a cerut Ucrainei sa il ancheteze pe unul dintre potentialii sai rivali la scrutinul de anul viitor, democratul Joe Biden.

Votul a urmat liniile partizane stricte. Pentru republicani, procedura de destituire este "o gluma absoluta", o "pacaleala", care nu se bazeaza "pe niciun fapt" si este motivata de aversiunea democratilor pentru un presedinte care a dat peste cap codurile obisnuite.

In replica, democratii din Congres spun la unison ca procedura de destituire a presedintelui nu are nimic de-a face cu considerente personale sau cu divergente politice. In opinia lor, este vorba "de a proteja Constitutia", "democratia" sau chiar "statul de drept" amenintate de un presedinte "care se crede deasupra legilor", ca un "monarh".

Exista un singur punct de acord intre cele doua tabere: aceasta zi "trista" va intra in cartile de istorie. Ramane insa de vazut cum vor coopera cele doua camere ale Congresului asupra modului in care va continua procedura.

"Acum, intrebarea este daca Senatul isi va face datoria. Isi vor respecta senatorii juramantul?", a atras atentia Adam Schiff, care a supervizat ancheta impotriva miliardarului republican.

Nancy Pelosi a lasat de inteles ca ar putea sa nu transmita articolele de acuzare camerei superioare, ceea ce ar declansa o noua lupta politica intre cele doua parti. "Aceasta este intentia noastra. Dar vom vedea ce s-a va intampla", a declarat ea intr-o conferinta de presa.

In schimb, Trump va dori sa transforme acest proces in victorie politica. Obiectivul va fi sa foloseasca procedura pentru a mobiliza baza electoratului sau si, datorita reusitei economiei americane, sa obtina realegerea peste 11 luni, comenteaza AFP:

El si republicanii afirma ca procedura de destituire este tot mai putin populara printre americani.

Dar sondajele arata un echilibru. Conform unui sondaj NBC News/Wall Street Journal publicat cu doar cateva ore inainte de votul din Camera Reprezentantilor, 48% dintre americani se declara favorabili destituirii lui Trump, iar 48% se opun.

Conform democratilor, care au initiat procedura de 'impeachment' impotriva lui Donald Trump, acesta ar fi exercitat in interes personal presiuni asupra Ucrainei pentru a relua o investigatie in care era vizat si Hunter Biden, fiul fostului vicepresedinte democrat Joe Biden, acesta din urma fiind cel mai probabil contracandidat al sau la alegerile prezidentiale de anul viitor.

Democratii considera ca Trump se face vinovat de ''abuz de putere'' pentru ca ar fi conditionat un ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina si o primire a presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Casa Alba de reluarea investigarii fiului lui Biden, iar acuzatia de ''obstructionare a Congresului'' ar rezulta din incercarile liderului de la Casa Alba de a impiedica investigarea acestui scandal prin instructiuni date unor actuali si fosti membri ai administratiei americane de a nu coopera in ancheta.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri