Moscova si Erevanul doresc sa exploateze impreuna rezervele de uraniu din Armenia care ar putea alimenta centrala nucleara armeana de la Metsamor, potrivit presedentiei armeane, informeaza NewsIn

"Resursele de uraniu au fost prospectate de Armenia in perioada sovietica. Exista documente care le cofirma prezenta acestor resurse in arhivele de la Rosatom", Agentia Federala rusa pentru Energie Nucleara, a informat purtatorul de cuvant al presedintelui armean, Viktor Sogomonian.

Specialisti dintr-o comisie mixta ruso-armeana care va fi infiintata cu acest scop vor sa evalueze cantitatea de uraniu din aceste zacaminte si eficienta exploatarii lor, potrivit sursei citate. "Uraniul nu va fi imbogatit si va fi produs exclusiv pentru nevoile industriei atomice armene", a precizat Sogomonian.

Singura centrala nucleara armeana, situata la Metsamor, la 30 de km vest de Erevan, produce 40 la suta din totul de electricitate consumata de tara. Aceasta este administrata din 2005 de Inter SEU, filiala a companiei ruse de electricitate SEU, care detine monopolul in aceasta tara.

Potrivit Ministerului armean al Energiei, 70% din productia de electricitate din Armenia este dependenta de livrarile de gaz si combustibil nuclear rus.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Restricții în Turcia după ce numărul deceselor de COVID-19 a ajuns la 37
Setari Cookie-uri